Kerstvakantie

De leukste wintertips!

De Leidse binnenstad is feestelijk verlicht met winterlichtjes en de dagen zijn korter en kouder. De winter is hier! Bezoek de leukste musea en cafeetjes in Leiden. Op deze pagina vind je alle leuke activiteiten die je tijdens de kerstvakantie kunt ondernemen. Geniet van je vakantie!

Ontdek de musea

Wist je dat Leiden wel 13 musea heeft? Verschillende musea organiseren leuke kinderactiviteiten rond de kerstvakantie. Ga bijvoorbeeld in Rijksmuseum Boerhaave op pad met de dokterstas of volg de Wiskunderoute. Bij Naturalis luister je naar verhalen over bijzondere objecten uit het museum in de gratis te bezoeken LiveSciencezaal. Meer geïnteresseerd in het verleden? Bij het Rijksmuseum van Oudheden ontdek je alle mysteries rond het graf van farao Toetanchamon en doe je een speurtocht over archeologie in Nederland. 

Alle musea

Winter Wonder Weken

Ook dit jaar staan de wintermaanden in Leiden weer in het teken van de Winter Wonder Weken. Bezoek samen de nostalgische kermis en geniet op de Drijvende IJsbaan van speciale familieochtenden en prikkelarm schaatsen. 

Bekijk het programma

Jonge Rembrandt - Ontdek de jonge Rembrandt in Leiden

Trakteer jezelf op Leiden

De dagen zijn korter en donkerder, maar dit betekent: extra gezelligheid in de binnenstad. Tijd om te shoppen! Haal feestverlichting, kaarsen, warme dekens en een toffe winteroutfit in huis. Op een verwarmd terras een kopje warme chocolademelk met slagroom drinken hoort daar natuurlijk bij. Of lunch lekker binnen in een van de unieke horecazaken die Leiden te bieden heeft!

Shop, proef en beleef

Audiotour Winterverhalen Pieterskerk

Luister naar winterverhalen in de Pieterswijk! De audiotour Winterverhalen laat je kennis maken met Rembrandt van Rijn, de Pilgrims en andere spraakmakende figuren uit de 17e eeuw in Leiden. Bij 4 van de 16 locaties ga je terug in de tijd! Met je telefoon heb je 360 graden beeld van hoe Leiden er uit zag in de tijd van de Pilgrims (1609-1620).

Download de app!

Op pad in de stad - Ontdek speurroutes en wandelingen

Warme chocomel of toch een sjiek diner?

Zin om jezelf en je gezin te verwennen? Lekker drinken en eten doe je in Leiden. Van een snelle hap tot borrelplank of van sjiek diner naar vegan. Ontdek in de binnenstad de fijnste koffietentjes, boek een hightea of reserveer je favoriete restaurant voor een sfeervol diner. 

Horeca in Leiden

De Samenreisdagkaart brengt je naar Leiden

Een dagje weg in Leiden tijdens de feestmaand? Voor maar €9,95 euro reis je met de Samenreisdagkaart tot wel vijf (!) personen onbeperkt in de verwarmde bussen van Arriva door Zuid-Holland. Klets gezellig onderweg of lees de nieuwste tijdschriften in de app Wait. Voor wat ga jij de kaart gebruiken? Een dagje kerstshoppen, met extra voordeel schaatsen in Leiden, langs de Nostalgische kerstmarkt of gezellig op bezoek bij je vrienden? 

Meer informatie

Praktische tips