Een cultureel avondje uit

Wie in Leiden rondloopt, kan niet uit onder de zichtbare historische cultuur. Maar Leiden kent ook een rijk cultureel aanbod. De stad telt geweldige culturele activiteiten, festivals en evenementen. Laat je verrassen door een geweldig avondje uit in het theater, ga dansen bij De Nobel of woon een concert bij in de Stadsgehoorzaal of het Volkshuis. Wil je weten wat er allemaal te doen is? Je vindt het terug in de Uitagenda.  

Leidse Schouwburg

Het meest indrukwekkende theater is natuurlijk de Leidse Schouwburg, tegelijk ook het oudste theater van Nederland. Dit theater werd in 1705 geopend met de voorstelling ‘ Belegering ende Ontset der Stadt Leyden van Reynerius Bontius'. Het oorspronkelijke gebouw is door de jaren heen meerdere malen gerenoveerd, maar de schouwburg is met recht een van de mooiste schouwburgen van Nederland.  

Stadsgehoorzaal Leiden

De Stadsgehoorzaal aan de Breestraat in Leiden is gebouwd in 1890 en is een imposant voorbeeld van neorenaissance-architectuur, dat in Nederland nauwelijks meer voorkomt. De voorgevel met de zuilengalerij geeft het gebouw een bijzondere allure en de versieringen en ornamenten zijn uitgevoerd in zink en zandsteen. Van het oorspronkelijke interieur zijn de lambriseringen en balkons in de grote zaal en het gehele interieur van de Breezaal tot op de dag van vandaag behouden gebleven. Gedurende decennia werden vele aanpassingen en uitbreidingen aangebracht.  De Stadsgehoorzaal wordt geprezen om zijn prachtige akoestiek. Er zijn optredens van verschillende artiesten en gezelschappen

Handige tips