In Leiden ontdek je de wetenschap

Wist je dat Leiden een échte wetenschapsstad is? Al eeuwenlang is Leiden een plek van kennis en kunde. De wereldberoemde arts Herman Boerhaave werkte in de 18e eeuw in Leiden. Hij maakte medicijnen met planten uit de Hortus, de botanische tuin die ook nu nog wordt gebruikt door onderzoekers. Zelf maak je kennis met wetenschap in de 13 Leidse musea, tijdens de Dutch Bio Science Week en de Nacht van Ontdekkingen.

Verzamelingen van wetenschappers

Het is niet toevallig dat Leiden een wetenschapsstad is. Door de eeuwen heen hebben wetenschappers hier veel onderzocht en verzameld. Al deze verzamelingen van onderzoekers zoals boeken, kunst, kleding en gebruikersvoorwerpen vind je terug in de Leidse musea. Deze ontdekkingen van toen vormen de basis voor het onderzoek van wetenschappers van vandaag, bijvoorbeeld op het Leiden Bio Science Park.

Het Leids Continuüm
  • Het Leids Continuüm

Al 450 jaar nieuwsgierig

Wist je dat de Universiteit Leiden dit jaar 450 jaar bestaat? Daarmee is dat de oudste universiteit van Nederland. Al sinds 1575 kijkt de universiteit naar een toekomst met meer kennis, oplossingen en nieuwe vragen. Want wetenschappers zijn nieuwsgierig naar alles: van het menselijk lichaam tot beter bestuur en van talenkennis tot een groenere wereld. 

Meer over 450 jaar Universiteit Leiden

Wetenschap in de stad

Wat is het Leiden Bio Science Park?

Je vindt het Leiden Bio Science Park naast station Leiden Centraal. Hier werken de wetenschappers en talenten van de toekomst, vooral op het gebied van gezondheid. Op het park worden medicijnen gemaakt, volgen studenten colleges en verzorgen artsen patiënten in het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Wil je meer weten? Bezoek de Open Dag tijdens de Dutch Bio Science Week of wandel de Science Route.

Leiden en Nobelprijswinnaars

Leiden heeft een bijzondere plek in de wereldgeschiedenis van wetenschap en innovatie. De stad en de universiteit hebben een grote rol gespeeld in het leven en werk van maar liefst zestien Nobelprijswinnaars. Van scheikundige pioniers tot grondleggers van moderne natuurkunde, elk van hen heeft de wereld op zijn of haar manier veranderd.

Ontdek hun verhalen

Ontdek meer