Kijk je ogen uit

Als je door Leiden wandelt kom je ogen tekort. Op elke hoek van de straat is wel iets moois te ontdekken. Niet zo vreemd, want de stad telt bijna 2.800 monumenten. Van verscholen hofjes tot molens, kerken en stadspoorten. Met de Burcht in het midden van de stad als hoogtepunt. De binnenstad van Leiden is een groot openluchtmuseum. Wandelen door de stad is dan ook een aanrader. Alles ligt zo dicht bij elkaar dat je met een leuke stadswandeling al heel veel monumenten te zien krijgt.

Kerken in Leiden

Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) is het regionale kenniscentrum voor onderzoek, educatie en informatie op het gebied van erfgoed; ruim negen kilometer eeuwenoud archief en een uitgebreide collectie boeken, prenten, affiches en films. Daarnaast adviseert en informeert ELO over archeologie, monumenten en duurzaamheid. Ook heeft ELO Molen De Valk onder haar hoede.

Erfgoed Leiden en Omstreken

Geschiedenis van Leiden

De geschiedenis van Leiden gaat ver terug. De stad was aan het eind van de vijftiende eeuw het grootste van het graafschap Holland. En dat…was vooral te danken aan de internationale lakenindustrie. Vanaf de zestiende eeuw werd alles anders. Een tijd van hervormingen en vervolgingen. Leiden sloot zich in 1572 aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing en werd tot twee keer toe door de Spanjaarden belegerd.

Leidse geschiedenis

De Wezen Spreken

Op de tentoonstelling De Wezen Spreken krijg je een inkijkje in het dagelijks leven van de wezen die in het Weeshuis hebben gewoond. Van ongeveer 1583 tot 1961 verbleven in het pand aan de Hooglandsekerkgracht weeskinderen, op het hoogtepunt wel 579. Je kunt dit indrukwekkende gebouw bezoeken en de sfeer van toen beleven. 

De Wezen Spreken

Meer cultuursnuiven in Leiden