Beleef de highlights

Historisch stadscentrum

Struin je door de stegen van Leiden, dan waan je je even terug in de 17e eeuw. Zou je de jonge Rembrandt terughalen naar het nu? Hij zou precies weten hoe te lopen. Van het oude Academiegebouw waar hij studeerde, langs de grachten, stadspoorten, bruggen en molens, door de vele hofjes. Laat je meevoeren in de mooie verhalen van de stad en maak kennis met de Leidse geschiedenis. Niet voor niets ben je in de Stad van Ontdekkingen.

Verborgen pareltjes in de binnenstad

Leiden telt 35 hofjes, vrijwel allemaal in de binnenstad. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes, waar het stadsrumoer is buitengesloten en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Hofjes

City Guide

Benieuwd wat er allemaal te doen en te vinden is in Leiden? Bekijk onze online Cityguide of kom langs in onze VVV voor het gratis boekje! Je vindt er tips over wandelroutes, horecagelegenheden en winkels. Zo mis je niks van al het moois wat er in Leiden te vinden is.  

Naar de City Guide

Jonge Rembrandt

In 1606 werd Rembrandt van Rijn als negende kind van een molenaar in Leiden geboren. Hier zag hij het licht en groeide op in redelijke welvaart. Hij ontwikkelde zich – in de 17e eeuw – tot een groot kunstenaar. Deze Gouden Eeuw is in Leiden nog steeds heel voel – en tastbaar.

Jonge Rembrandt
Young Rembrandt School
  • Young Rembrandt School

Kijk eens omhoog!

Slenter je door de smalle straatjes en steegjes, vergeet dan niet af en toe omhoog te kijken. Leiden telt vele prachtige muurgedichten en historische monumenten. Er is zelfs een muurgedichten stadswandeling.

Leidse geschiedenis

Historisch happen

Bootje doen?

De Leidse grachten, 28 km aan water en singels en 88 bruggen. Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten. Als je Leiden bezoekt, kun je niet heen om een rondvaart over haar grachten. Zo beleef je de stad vanaf het water!

Leiden vanaf het water

Meer zien? Check deze tips!