Ontdek Leiden vanaf het water

Leiden heeft, na Amsterdam, het meeste water binnen haar poorten stromen. De historische binnenstad van Leiden heeft in totaal 28 kilometer aan grachten en singels. Om over al die grachten en singels te komen heb je bruggen nodig. De Leidse binnenstad telt er maar liefst 88! Leiden laat zich vanaf het water goed bekijken. De Leidse rederijen hebben een breed aanbod in rondvaarten en arrangementen, maar je kunt ook zelf een bootje huren. Vanaf het water ziet de historische stad er heel anders uit.

De Leidse grachten voeren langs de musea, de Leidse hofjes en vele historische gebouwen met prachtige gevels. Daarnaast vind je op de vele plekken nabij de grachten eet- en drinkgelegenheden. Vaak met het terras direct aan het water. Leiden is ook een prima vertrekpunt voor mooie dagtochten in de omgeving. De Kaag en het Braassemermeer liggen om de hoek en ook vaar je zo naar plaatsen als Katwijk, Delft en zelfs Rotterdam.

leiden 037korenbeursbrugstadhuispleinkopie

Leiden heeft, na Amsterdam, het meeste water binnen haar poorten stromen

Kom je met je eigen boot?  

Leiden is goed toegankelijk met je eigen boot. De kades zijn laag en er zijn overal aanlegplaatsen. Op strategische locaties vind je sloepensteigers en langs verschillende kades zijn afmeerringen aangebracht. Houd er wel rekening mee dat een aantal bruggen redelijk laag zijn.

VVV Leiden verkoopt een leuke vaarroute voor sloepen: De 66 Bruggenroute. Deze route kost € 3,-.

Leiden beschikt over twee passantenhavens. De passantenhaven bij de Beestenmarkt is ingericht voor dagtoeristen. Hier kun je dus niet overnachten. In de passantenhaven aan de rand van de binnenstad kun je wel overnachten. Deze haven is alleen vanuit het oosten bereikbaar via de Zijl, het Rijn-Schiekanaal en de Oude Rijn. Voor meer informatie over de passantenhaven kun je contact opnemen met het havenkantoor via het telefoonnummer 071 – 521 96 75.

In de historische haven liggen historische bedrijfsvaartuigen, welke gezamenlijk een prachtig havenbeeld vormen.

Venetië van het Westen

jasc_20151019_0010.jpg
Vaar met een sfeervol skûtsje over de oude Rijn naar Katwijk aan Zee. Aangekomen in deze oude vissersplaats staat u binnen vijf minuten op de boulevard. Geniet van de zon en waai eens lekker uit op het strand. Deze pendeldienst start op zondag 1 mei 2016 en zij varen de gehele zomer door, tot zondag 18 september 2016. Er wordt driemaal daags iedere dinsdag, woensdag en zondag gevaren.

Vaarschema:
Vertrek Leiden                 Aankomst Katwijk
9.30u                                    10.45u
13.00u                                  14.15u
16.30u                                  17.45u

Vertrek Katwijk               Aankomst Leiden
11.15u                                  12.30u
14.45u                                  16.00u
18.15u                                  19.30u

Prijzen:
Kinderen tot 3 jaar varen gratis mee. Kinderen 4-12 jaar enkele reis € 7,50 en een retour € 10,00. Kinderen ouder dan 13 jaar en volwassenen enkele reis € 10 en retour € 12,50

De opstapplaatsen:
Leiden:         Apothekersdijk 5 (havenkantoor Stichting De Leidse Rederij)
Katwijk:        Prins Hendrikkanaal, Zwaaikom 19 (tegenover pannenkoekenrestaurant De Beslagkom) 

www.leidserederij.nl  

Bootverhuur en rondvaart