In Citizen Science-projecten (ook wel burgerwetenschap genoemd) ontwikkelen burgers en wetenschappers gezamenlijk nieuwe wetenschappelijke kennis. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de luchtkwaliteit te meten in je omgeving, vogels, vlinders of bijen te tellen in je achtertuin, of online beelden van sterrenstelsels te analyseren. Veel van deze projecten worden gestart door wetenschappers die de inbreng van meerdere handen (burgerwetenschappers) nodig hebben voor het verzamelen van voldoende data, over een gespreid gebied, of voor het analyseren van digitale beelden waar computers nog niet goed mee overweg kunnen.

Maar Citizen Science-projecten kunnen ook worden opgestart door mensen in een buurt die een lokaal probleem willen aanpakken, zoals geluidsoverlast of plasticvervuiling. Samen werken zij met wetenschappers aan onderzoekstrajecten die beter aansluiten bij vragen en ideeën vanuit de samenleving. Heb jij een lokale vraag die je graag beantwoord zou zien? Stuur ze naar vraag@postbus.nl.

Citizen Science Lab van Universiteit Leiden zet allerlei initiatieven op om de impact van lichtvervuiling op de natuur, onze gezondheid, ons gevoel van veiligheid en ons energieverbruik te onderzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld lichthinder in jouw straat of jouw wijk op de kaart zetten om nu al actie te ondernemen tegen lichtvervuiling in Leiden. Stuur daarvoor een mail naar info@seeingstarsleiden.nl.

Citizen Science en Seeing Stars Leiden zijn op zoek naar Wijkambassadeurs om informatie uit te delen in de buurten van Leiden, de buren aan te moedigen het licht uit te doen tijdens Seeing Stars Leiden, en om lokale activiteiten te ondersteunen. Ben je geïnteresseerd, of heb jij een idee voor een activiteit bij jou in de wijk tijdens Leiden Seeing Stars? Meld je dan aan bij info@citscilab.org