Groen in de stad

De lente is weer begonnen! Een goede reden om lekker naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken. In Leiden is er een ruim aanbod aan parken en andere mooie stukjes natuur. Hier lees je de 6 mooiste natuurplekken in Leiden.  

1. Bijzondere planten spotten in de Hortus

De Hortus botanicus Leiden is de groene plantenschatkamer van Leiden. Al ruim vier eeuwen wordt er in deze prachtige tuin verzameld en gekweekt, bewonderd en bestudeerd. De bijzondere Japanse tuin en de Victoria-kas zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.  

De Hortus is ook een fijne plek om te studeren of juist te ontspannen met een boekje. In het Hortus Grand Café kun je terecht voor een kop koffie, thee met een taartje of lunch, gemaakt met ingrediënten uit de tuin.  

Musea

2. Kom tot rust in de Leidse Hout

De Leidse Hout is één van de vele stadsparken in Leiden. Het park ligt op zo'n tien minuten lopen van Leiden Centraal. In de Leidse Hout vind je onder andere speelweiden, een eendenvijver, een muziektent en een openluchttheater.  

Aan te raden is om na een wandeling door het park even lekker bij te komen bij Theehuis de Leidse Hout. Hierbij is een terras, een groot grasveld en een hertenkamp te vinden.  

Sfeerbeelden

3. Picknicken in het Plantsoen

Het Plantsoen is misschien wel het mooiste stadspark van Leiden. Het park heeft een perfecte ligging langs de Zoeterwoudsesingel waardoor het met mooi weer heerlijk vertoeven is op de grasveldjes aan de waterkant. Ga lekker liggen in het gras of neem plaats aan de vele picknicktafels. De geasfalteerde paden leiden je door het park langs de prachtige monumentale bomen.  

4. Ervaar de Leidse geschiedenis in het Van der Werffpark

In het midden van het Van der Werffpark staat een standbeeld van burgemeester Van der Werff, één van de grote helden tijdens het Leidens Ontzet in 1574. Rondom het standbeeld staat een mozaïek met het wapen van de sleutelstad. Verder vertellen de reliëfs op de zijden van het voetstuk het verhaal van Leidens Ontzet. In het naastgelegen koffietentje Kamerlingh kan je genieten van een heerlijk kopje thee met een hapje.  

5. Bewonder de Leidse singels in het Singelpark

Het Singelpark omvat de verzameling parken die langs de buitensingels van de oude binnenstad liggen. Dit park is het langste park van Nederland: maar liefst 6,5 km aan groen!  

Wanneer je door het Singelpark wandelt, kom je ook door het Rembrandtpark. Het Rembrandtpark is verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. In het zuidelijke deel vind je veel fruitbomen, beuken en kastanjes en aan de noordkant vind je onder andere een gedenksteen aan de Weddesteeg. Op deze plaats werd in 1606 schilder Rembrandt van Rijn geboren.  

6. Kijk je ogen uit in park Cronesteyn

Polderpark Cronesteyn is niet alleen het grootste park van Leiden, het park heeft ook een enorme diversiteit aan planten en dieren. Je vindt er onder andere een moerastuin, vlinderweides, een oud landgoedbos, natuurlijk beheerde weilanden, veel water en een bosplantsoen. Daarnaast is het park bij uitstek geschikt om bijzondere vogels waar te nemen. Vergeet je verrekijker dus niet mee te nemen wanneer je een rondje door Cronesteyn wandelt.  

Verder beschikt Cronesteyn over een zorgboerderij, een camping en een waterspeelplaats: een leuke tip voor kinderen! Bij restaurant ‘De tuin van de smid’ geniet je van heerlijke biologische lekkernijen.