Week van de Klassieken in Rijksmuseum van Oudheden

U kunt het museum uitsluitend bezoeken op basis van een reservering.
U kunt uw bezoek reserveren via 071 5163 163 (ma t/m vr, 9-17 uur) of info@rmo.nl. Binnenkort kunt u ook online reserveren.


Tijdens de jaarlijkse Week van de Klassieken (3 september t/m 13 september) draait alles in het Rijksmuseum van Oudheden om de fascinerende wereld van oude Grieken en Romeinen. Het museum pakt uit met tal van activiteiten voor jong en oud, leek en liefhebber. Zo zijn er lezingen, boekpresentaties, een Romeinenweekend met Romeinen in de Tempelzaal, jazzmuziek en debatten rond het thema ‘Controverse - gebruik en misbruik van de Klassieke Wereld’.

Het Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden biedt voor ieder wat wils en er is elke dag van alles te doen. De Week gaat van start met de jaarlijkse Ken-uw-Klassieken Pubquiz op donderdag 26 maart. Tijdens deze leukste kennisquiz over de klassieke oudheid strijden zo’n veertig teams om de eeuwige roem en heffen gezamenlijk het glas.
Naast boekpresentaties en discussies zijn er diverse lezingen(avonden), onder meer over omstreden archeologie in Italië en Syrië. Lucinda Dirven (Universiteit van Amsterdam) en Nathalie de Haan (Radboud Universiteit) spreken op 27 maart over de relatie tussen archeologie en de machthebbers van een land. Aan bod komen o.a. IS in Syrië en Italiaanse archeologen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het vervalsen van Egyptische papyri is het onderwerp op vrijdagavond 27 maart, wanneer historicus Jona Lendering vertelt over zijn nieuwe boek ‘Bedrieglijk echt’. Hierin beschrijft hij de wedloop tussen wetenschap en vervalsers in de papyrologie, en laat zien hoe fraudeurs kansen krijgen door de wetenschap een loer te draaien.
Nieuwe controversiële theorieën omtrent het Atheense Parthenon komen aan bod tijdens de National Geographic-lezingenavond op zondag 29 maart. De centrale vraag is of de tempel die wij het Parthenon noemen, in de oudheid ook écht het Parthenon was, of een andere tempel?
De laatste avond van de Week van de Klassieken wordt gevierd met het jazzconcert Carmina Latina op zondagavond 5 april, in het Latijn.

Speciaal voor kinderen
Voor jong en oud zijn er in de beide weekenden van de Week van de Klassieken speedrondleidingen door de museumzalen en het Verteltheater van allesweter Lucas Knitel. Te midden van de voorwerpen uit de oudheid vertelt Knitel over spannende, ontroerende, grappige en mooie verhalen over de Grieken en Romeinen.
In het weekend van 4 en 5 april halen de Romeinse soldaten van Legio Secunda Augusta de geschiedenis naar het heden; ze slaan in de Tempelzaal hun kamp op en vertellen bezoekers over hun leven en werk.

Controverse
De Grieks-Romeinse wereld is vanaf de Renaissance voor verschillende doelen gebruikt door onder andere kunstenaars, musea en commercie, maar ook door politici die naar klassieke voorbeelden verwijzen in hun betoog. Die ‘receptie’ van de oudheid zegt altijd meer over de wereld en tijd waarin die plaatsvindt dan over de oudheid zelf. Dat betekent dat receptie van de oudheid ook controversieel kan zijn. Want op welke manieren en waarvoor wordt het beeld van de oudheid door uiteenlopende partijen gebruikt, of erger nog: misbruikt? In het themaboekje ‘Controverses’ van de Week van de Klassieken (Omniboek, €3,99), onderzoeken Tom Buijtendorp, Anton van Hooff en Daan Nijssen hoe dat vandaag de dag gebeurt.

Klik hier voor een overzicht van het programma in Leiden