Masterclass portretschilderen

Portretschilderen is persoonlijker dan landschapschilderen. De persoon moet namelijk herkenbaar zijn. Dat vindt de Amsterdamse portret- en landschapschilder Peter Smit. Op 20 juli heeft hij een masterclass landschapschilderen gegeven, zaterdag 14 september geeft hij een masterclass portretschilderen.

"Portretschilderen is iets heel anders dan landschapschilderen", legt Smit uit. "Bij portretschilderen moet je eerst zorgen voor goede belichting. Die is er al in het landschap. De lampen moeten zo staan dat het licht van één kant komt. Vervolgens is ieder gezicht net weer iets anders. Ik leer de deelnemers hoe ze in gezichten accenten kunnen aangeven en hoe ze de huidskleur goed kunnen krijgen. Hoe je iemand een warme huidskleur kan geven en hoe een koude."

Interessant maken

"Een portret kan je interessant maken door het model te vragen het hoofd iets te draaien en de ogen terug te draaien. Dat maakt een schilderij interessanter. Kinderen kijken je recht aan. Daar kan je gebruik van maken. Volwassenen kan je vragen net iets weg te kijken. Ik leer de deelnemers dus hoe je het model een bepaalde uitstraling kunt meegeven. Huidskleur, haren en kleding zijn drie totaal verschillende dingen in een portret. Ik leer hoe je die dingen kunt benaderen, want als je die drie dingen goed uit elkaar houdt, kan je beter tot een portret komen."

Landschapsschilders hebben het voordeel dat ze hun compositie kunnen kiezen. Ze kunnen naar het noorden kijken of naar het westen. Dat voordeel hebben portretschilders niet. Hun onderwerp ligt vast. "Je geeft mensen advies. Daar kun je als deelnemer je voordeel mee doen. Als een deelnemer dat niet aanneemt is dat jammer. Zo iemand schiet er niet veel mee op."

Kinderen

Ondanks dat portretschilderen moeilijker is, vind Smit dat je ook als beginnend kunstschilder met portretten kunt beginnen. "Er zijn mensen die bijvoorbeeld graag hun kinderen willen portretteren. Ik kan hen de 'tools' geven hoe ze dat kunnen aanpakken, al doen ze dat vanaf een foto. Maar de meeste deelnemers hebben al wel ervaring met portretschilderen."

Wie aan de masterclass portretschilderen van Peter Smit op zaterdag 14 september wil deelnemen, kan zich opgeven bij liatjabringa@gmail.com of via de website www.schilderenaanzee.nl. Er is plaats voor elf deelnemers.

Adres: DUNAatelier, Boulevard Zeezijde 31, tegenover de Vuurtoren.
Duur: 10 uur tot 16 uur, lunch en drankjes inbegrepen