Leidens Ontzet

Op 3 oktober herdenkt en viert Leiden de bevrijding van de bezetting van het Spaanse leger. Overal in de stad is het feest. Van een Lunapark, straattheaterfestival, grote optocht, de uitreiking haring en wittebrood tot de herdenkingsdienst in de Pieterskerk. In de aanloop naar 3 oktober is er al van alles te doen voor jong en oud!

Het verhaal

Wat speelde zich af in die roerige dagen van 1574 in en rond Leiden? Daarvoor gaan we terug naar de belegering van Leiden door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Hoe zijn ze bevrijd? En waarom is 3 oktober zo'n uitgebreidde feestdag?

 

Lees verder

Gratis entree Museum De Lakenhal

Het Museum de Lakenhal is voor iedereen gratis geopend op 3 oktober! De historieschilderijen en legendarische voorwerpen, zoals de 'duivenbriefjes' en de beroemde hutspotketel zijn onmisbaar tijdens Leidens Ontzet. De rondleiders zullen je alles over de geschiedenis van het Ontzet vertellen.

Lees hier verder

Leiden kleurt rood wit

Op 3 oktober kleurt de stad in haar stadskleuren, overal rood en wit! Wil jij er ook zo feestelijk uitzien? Kom dan langs onze VVV op stationsweg 26. Zo loop jij straks ook in rood witte sokken, mutsen, tasjes, sjaals en ga zo maar door!

Bekijk de openingstijden

Zing mee met de Reveille

Aan tradities geen tekort met 3 oktober. Zing 's ochtends vroeg mee samen met de Reveille, dan beleef je Leids Ontzet pas echt. Vaste onderdelen zoals Keietoeters en de drumfanfare zijn ook dit jaar weer van de partij. 

 

Alvast de liederen oefenen?

Meer highlights - Ontdek wat er nog meer te doen is in Leiden!