vrijdag 1 november

Lezing, ‘Voorbij het iets-isme’

Contact

Cultuurhuis Sijthoff
Cultuurhuis Sijthoff Doezastraat
Doezastraat 1 B
2311 GZ LEIDEN
Plan je route

Koop tickets

Voorbij het ‘iets-isme’: Kun je een geestelijke werkelijkheid concreet ervaren? Een lezing door Paul van Dijk. Veel mensen denken dat er na het sterven “wel iets is”. Maar wat dan? Voor het antwoord hangt veel af van hoe we denken over het leven en levensprocessen. Kunnen we ons denken daarover vernieuwen?    Wanneer we de natuur ... Lees meer

|

Voorbij het ‘iets-isme’: Kun je een geestelijke werkelijkheid concreet ervaren? Een lezing door Paul van Dijk.

Veel mensen denken dat er na het sterven “wel iets is”. Maar wat dan? Voor het antwoord hangt veel af van hoe we denken over het leven en levensprocessen. Kunnen we ons denken daarover vernieuwen?   

Wanneer we de natuur in verwondering en respect ontmoeten, toont ze ons haar ‘openbaar ge…

|

Voorbij het ‘iets-isme’: Kun je een geestelijke werkelijkheid concreet ervaren? Een lezing door Paul van Dijk.

Veel mensen denken dat er na het sterven “wel iets is”. Maar wat dan? Voor het antwoord hangt veel af van hoe we denken over het leven en levensprocessen. Kunnen we ons denken daarover vernieuwen?   

Wanneer we de natuur in verwondering en respect ontmoeten, toont ze ons haar ‘openbaar geheim’ (Goethe). Ze doet zich volledig aan onze zintuigen voor, zonder iets achter te houden. Daarin is ze volkomen openbaar. Desondanks blijft ze ‘geheimzinnig’. Dat duidt erop dat ons begrip nog niet toereikend genoeg is om het wezenlijke te herkennen. Verwonder je eens over het groeiproces van een levend organisme, bijvoorbeeld een zonnebloem, of de fascinerende ontwikkeling van het menselijk embryo. Dan kun je onder de indruk raken van de ongelooflijke ‘intelligentie’ die daarin aan het werk is. We weten wel hòe het werkt, maar niet wàt het is dat daar werkzaam is? Ons huidige denken is vooral afgestemd op materiële zaken. Daarmee bereiken we niet datgene wat behoort tot een ‘geestelijke werkelijkheid’. Daar is een nieuw denken voor nodig. Kunnen we een vermoeden krijgen van wat een ‘nieuw’ denken zou kunnen zijn?    

Dat geldt ook voor grote levensvragen als: waar komen we vandaan? Wat is eigenlijk ‘geboren worden’? Waarom is het leven voor iedereen zo’n ander avontuur? Wat is ‘sterven’? Is er ‘iets’ na de dood? We tasten in het duister. Kunnen we ons leven zo waarnemen dat een concreet nieuw perspectief ontstaat over het ‘iets daarna’?
(Afbeelding: aquarel van Rob Otte)

Ik neem je deze avond graag mee op deze zoektocht naar ‘andere ogen’, naar een ‘nieuw denken’, naar een concrete ervaring van een geestelijke werkelijkheid. Met een mini-performance daarover. En hopelijk een goed gesprek na de pauze, dat begeleid wordt door journalist Maarten Baanders.

Paul van Dijk is opgeleid aan de Rietveldacademie in schilderen en tekenen. Daarna studie in Engeland in beeldhouwen en Goetheaanse fenomenologie. Naast het uitvoerend kunstenaarschap heeft hij op beide gebieden lang lesgegeven. Zijn fascinatie voor water heeft daarnaast geleid tot een lange ontwerppraktijk met de flowform-technologie. Uit een behoefte om zijn expressie-mogelijkheden te verruimen ontwikkelde hij performances. Muziek is echter zijn eigenlijk element. Recent experimenteert hij met cross-overs tussen muziek en beeld.
Hij voelt zich verbonden met antroposofie en is lector aan de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap. Als zodanig geeft hij meditaties over het thema ‘mens zijn’.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Reserveren en betalen

Toevoegen aan kalender

Wanneer

  • Vrijdag 1 november 2024 20.00 - 22.00 uur

Locatie