Lange tijd leken de quantummechanica en zwaartekracht niet te verenigen te zijn binnen een theoretische beschrijving: de quantummechanica beschrijft het allerkleinste, zwaartekracht beïnvloedt het allergrootste, en er is weinig overlap.

De snaartheorie en de bestudering van de horizons van zwarte gaten brachten hier verandering in. Ook de ontdekking van Stephen Hawking en Jacob Bekenstein dat zwarte gaten een temperatuur en een entropie dragen, speelt een centrale rol bij het samenbrengen van de theorieën over het allerkleinste en het allergrootste. Door deze ontwikkelingen gaan huidige theoretische inzichten er daarom vanuit dat quantummechanica en zwaartekracht juist nauw met elkaar verbonden zijn. Dit leidt tot de conclusie dat grote fenomenen als ruimte en tijd, tezamen met de zwaartekracht, als het ware tevoorschijn komen uit een microscopische quantumbeschrijving. In deze lezing zal hoogleraar Erik Verlinde een aanschouwelijk overzicht geven van deze boeiende wetenschappelijke ontwikkeling.

Spreker: Prof.dr. Erik Verlinde, hoogleraar Theoretische natuurkunde, Universiteit van Amsterdam

Deze lezing is onderdeel van de Studium Generale lezingenreeks De wereld is quantum: quantummechanica voor iedereen.

Wanneer

  • Donderdag 25 april 2024 19.30 - 22.00 uur

Prijzen

  • Gratis Studium Generale lezingenreeksen zijn voor iedereen en gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op de website.

Locatie