Lezing, Boeddhisme in de bergen
Contact
India is de geboorteplaats van het boeddhisme. Toch verdween tegen het einde van de 12de eeuw het boeddhisme bijna helemaal van het Indiase subcontinent. Nu is zijn er redelijk grote groepen mensen, vooral in de Indiase Himalaya, die zich boeddhist noemen. Hoe ziet dat boeddhisme eruit? Hoe beoefenen die mensen hun religie? Dr. Berthe Jansen, ... Lees meer
|
India is de geboorteplaats van het boeddhisme. Toch verdween tegen het einde van de 12de eeuw het boeddhisme bijna helemaal van het Indiase subcontinent. Nu is zijn er redelijk grote groepen mensen, vooral in de Indiase Himalaya, die zich boeddhist noemen. Hoe ziet dat boeddhisme eruit? Hoe beoefenen die mensen hun religie? Dr. Berthe Jansen, universitair docent Tibetaanse Studies in Leiden, gaat spreken over de ontwikkeling, …
|
India is de geboorteplaats van het boeddhisme. Toch verdween tegen het einde van de 12de eeuw het boeddhisme bijna helemaal van het Indiase subcontinent. Nu is zijn er redelijk grote groepen mensen, vooral in de Indiase Himalaya, die zich boeddhist noemen. Hoe ziet dat boeddhisme eruit? Hoe beoefenen die mensen hun religie? Dr. Berthe Jansen, universitair docent Tibetaanse Studies in Leiden, gaat spreken over de ontwikkeling, vorm, en cultuur van het boeddhisme in die regio’s – zowel in het verleden als nu. Jansen staat aan het hoofd van het door de European Research Council gesubsidieerde project “Locating Literature, Lived Religion, and Lives in the Himalayas: The Van Manen Collection”. Dit in 2023 gestarte project gaat specifiek over de religieuze, literaire en culturele ontwikkeling van Darjeeling in de begin 20ste eeuw. Op basis van de ontdekkingen gedaan in dit onderzoek zal ze in deze lezing specifiek het zogenaamde Tibetaans boeddhisme onder de loep nemen: waar geloven (en geloofden) mensen in de Himalaya in en – misschien nog belangrijker – wat doen en deden ze? Ze zal haar lezing kleur geven door veel, veelal door haar zelf genomen, foto’s te laten zien van de boeddhistische Himalaya. Ze zal ook de highlights uit de Van Manen collectie, die zowel tekst als materiele cultuur bevat, ter illustratie aanbieden.
Entree: € 10 – studenten € 7,50
Toevoegen aan kalender