22 mei, 23 mei en nog 5 dagen

Bijzondere keramiek van Jo Sijen

In de maand mei exposeert keramist Jo Sijen bijzonder werk, zoals raku gestookt, gestookt in een houtoven (noborigama) , en zout gestookt steengoed.

Jo Sijen maakt graag kommen, misschien omdat het een van de meest basale gebruiksvoorwerpen is die de mens voor zichzelf bedacht heeft. Het ke…

Jo Sijen maakt graag kommen, misschien omdat het een van de meest basale gebruiksvoorwerpen is die de mens voor zichzelf bedacht heeft. Het keramisch proces blijft altijd boeien, vanwege het spel tussen het bedachte en het intuïtieve, de ontworpen vorm en het toeval, het gecontroleerde proces en de overgave aan het vuur, de hitte van de oven die steeds weer voor verrassingen zorgt en soms ook voor teleurstellingen. De schalen op de draaischijf gemaakt, zijn sober van vorm zonder decoratieve elementen. De glazuren in meerdere lagen aangebracht en in zoutstook gebrand, zorgen voor een eigen, bijna niet controleerbaar proces, maar maken iedere kom dan ook weer uniek. Naast de gedraaide vorm gebruikt hij ook handvorm technieken. Deze komen voort uit een fascinatie voor de Japanse cultuur, met name de theeceremonie, en geven een heel nieuw universum aan mogelijkheden. De meest recente theekommen zijn houtgestookt in een Noborigama (3 kamer oven) in Neuilly-en-Sancerre in Frankrijk en dragen de sporen van dagenlange blootstelling aan vlammen, as en rookgassen. De op de draaischijf gemaakte kommen zijn zoutgestookt bij Phoenix Cultuur in Veghel.

Wanneer

  • Elke woensdag, donderdag en vrijdag t/m 30 mei 2024 12.00 - 18.00 uur
  • Elke zaterdag t/m 30 mei 2024 10.00 - 17.00 uur
  • Elke zondag t/m 30 mei 2024 13.00 - 17.00 uur

Prijzen

  • Gratis

Locatie