Kosmos: Kunst & Kennis

De kosmos inspireert wetenschappers en kunstenaars al eeuwenlang. In deze tentoonstelling van het Rijksmuseum Boerhaave komt hun fascinatie voor het eerst samen. Sterrenkundig geïnspireerde kunstwerken van Wassily Kandinsky en Eugène Brands pronken naast historische topstukken zoals de Leidse Aratea en maanstenen van de Apollo-17-missie. Prof. dr. Ewine van Dishoeck is gastconservator.

Prof. dr. Ewine van Dishoeck, de veel gelauwerde Leidse hoogleraar Moleculaire astrofysica, vervult de rol van gastconservator. Ze brengt de verbeelding van zowel wetenschappers als kunstenaars samen. De objecten beslaan het brede spectrum van de Oosterse tot Westerse kunst- en cultuurhistorie, van de Romeinse tijd tot nu.

Zij onderzoekt anno 2019 de zogeheten interstellaire wolken, grote gas- en stofwolken die de geboorteplaatsen zijn van planeten en sterren. De uitkomsten geven richting aan de vraag of er leven mogelijk is op andere planeten. Naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de Internationale Astronomische Unie, waarvan zij president is, verbeeldt zij in de tentoonstelling wat de sterrenkunde voor ons in petto heeft.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling is er een uitgebreide randprogrammering met lezingen en workshops.