Stadsplattegrond
Bekijk de stadsplattegrond van Leiden.

Leiden, de ligging 

De ligging van de stad Leiden is ideaal: op steenworp afstand van grote centra als Den Haag en Amsterdam. De stad is internationaal bereikbaar, met de luchthaven Schiphol op 20 minuten en het kleinere Rotterdam The Hague Airport op 25 minuten afstand. Tevens vind je op een tiental kilometers van Leiden de Noordzeekust, de bloembollenvelden en ben je ook zo in het gebied van het Groene Hart.

Met de auto 

Gelegen tussen de snelwegen A4 en A44 is Leiden met de auto goed bereikbaar. De binnenstad is autoluw, maar in een cirkel rond het historische hart liggen meer dan drieduizend parkeerplaatsen, verspreid over verschillende parkeergarages en parkeerterreinen.   

bereikbaarheid_stadsparkeerplan_mgl6938_0006.jpg

Shuttlebusjes

De shuttlebusjes van Stadsparkeerplan Haagweg brengen je naar de gewenste locatie in de stad. Je parkeert de auto en wordt gratis gebracht en gehaald naar elke locatie naar wens in de binnenstad van Leiden. Bel 071 51 20 071 en er staat binnen enkele minuten een busje klaar om je weer gratis terug te brengen naar je auto.


Parkeren

Parkeren in Leiden kan onder andere bij Parkeergarage Lammermarkt. Deze ligt op een paar minuten lopen van de binnenstad met musea, winkels, restaurants en theater. De 22-meter diepe garage biedt plek aan 525 auto’s, met speciale familieplekken, laadmogelijkheid voor elektrische auto’s en een aantal gehandicaptenparkeerplaatsen. In 8 minuten loopt u naar de binnenstad. Meer over parkeren in Leiden vind je hier

lammermarkt.jpg

 

Met de Fiets

Leiden is een echte fietsstad en is prima bereikbaar voor de fietser. Op enkele plaatsen, zoals bij het station, zijn ook fietsen te huur. In het centrum kan je je fiets gratis stallen in de Waagstalling, onder Hudson’s Bay met ingangen aan de Breestraat en aan de Aalmarkt. Deze stalling heeft plaats voor 880 fietsen en er is toezicht aanwezig. Voor meer informatie over fietsparkeren, klik hier.

leidencentraal.jpgOpenbaar vervoer

Leiden is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit alle richtingen stoppen er treinen op station Leiden Centraal. Den Haag is tien minuten met de trein en Amsterdam Centraal slechts 35 minuten. Vanuit het station loop je zo de binnenstad in. Er rijden bussen met een hoge frequentie naar vrijwel alle plekken binnen de stad, maar ook naar de regio. Bekijk meer over Leiden met het ov

Verkeerssituatie Bostelbrug april - juni 2018omleidingsroute_bostelbrug.jpg

Op verzoek van de gemeente Leiden informeren wij jullie hierbij over de gewijzigde verkeerssituatie rondom de Bostelbrug.

Vanaf donderdag 19 april 05.00 uur tot begin juni 2018 is de Bostelbrug afgesloten voor vrachtverkeer en is de verkeerssituatie bij de brug gewijzigd. De monumentale Bostelbrug (de verbinding tussen de Prinsessekade en het Kort Rapenburg) moet worden vervangen. De vervanging van de brug staat gepland voor 2021, tegelijk met de herinrichting van Kort Rapenburg – Prinsessekade. Uit de laatste inspectie blijkt dat de brug sneller achteruitgaat dan verwacht. Daarom wordt de Bostelbrug binnenkort ondersteund met stalen buizen.

Verkeerssituatie gewijzigd

Maandag 14 mei start aannemersbedrijf Gebr. Schouls B.V. met de aanleg van de stalen ondersteuning van de Bostelbrug.


Aanleg ondersteuning brug duurt zes weken

De vervanging van de monumentale Bostelbrug (de verbinding tussen de Prinsessekade en het Kort Rapenburg) staat gepland voor 2021, tegelijk met de herinrichting van Kort Rapenburg - Prinsessekade. Tot die tijd krijgt de Bostelbrug een stalen ondersteuning. De aanleg start op maandag 14 mei en duurt naar verwachting tot maandagochtend 25 juni. De werkzaamheden worden uitgevoerd in twee fases, en duren in totaal zes weken. Zo blijft het centrum bereikbaar.

Aanleg gebeurt in twee fases

De stalen ondersteuning komt in twee helften onder de Bostelbrug. De aannemer legt de stalen ondersteuning in twee fases aan:

  • maandag 14 mei tot maandagochtend 4 juni: stalen ondersteuning aan de stadszijde
  • maandag 4 juni tot maandagochtend 25 juni: stalen ondersteuning aan de havenzijde

Door deze constructie in twee helften kan straks bij de vervanging van de brug in 2021 het verkeer over een deel van de brug blijven rijden.

Geluidshinder voor de directe omgeving

De aannemer begint beide fases met het boren van gaten in het wegdek, om de stalen buizen in het water te kunnen bevestigen. Het boren van de gaten veroorzaakt veel geluid. Een deel van het geluid wordt opgevangen door geluidsschermen. Deze werkzaamheden duren per fase maximaal vier dagen en vinden plaats tussen 7.00 en 19.00 uur. De bewoners en bedrijven van de aangrenzende panden zijn hierover geïnformeerd door de aannemer.

Verkeerssituatie tijdens aanleg tot eind juni

Tijdens de aanleg van de stalen ondersteuning worden autoverkeer, busvervoer, hulpdiensten en fietsers óm en óm over de brug geleid. Voetgangers kunnen van de Bostelbrug gebruikmaken zoals ze gewend zijn. Vaarverkeer wordt door de middelste doorgang geleid. Op een aantal momenten is het vaarverkeer gestremd. Vrachtverkeer wordt omgeleid. Voor laad- en losverkeer (vrachtauto’s) met bestemming Apothekersdijk, Aalmarkt en omgeving is het inrijverbod in de Stationsstraat opgeheven. De omleidingsroutes voor vrachtverkeer vindt u op www.leiden.nl/bostelbrug.

Verkeersregelaars leiden het verkeer langs het werkvak. De verkeersregelaars zijn tot eind juni aanwezig om het verkeer in goede banen leiden.

Verkeerssituatie na aanleg ondersteuning

Zodra de ondersteuning is aangelegd, kunnen alle verkeersdeelnemers weer gebruikmaken van de Bostelbrug. Vaarverkeer wordt door de middelste doorgang geleid. Na de aanleg wordt bekeken of een van de buitenste doorgangen weer open kan voor het vaarverkeer. De stalen ondersteuning blijft liggen tot de herinrichting van het gebied en de vervanging van de Bostelbrug zijn afgerond.