young_rembrandt_1_groot.png

De jonge Rembrandt in Leiden

In 1606 werd Rembrandt van Rijn als vijfde zoon van een molenaar in Leiden geboren. Hij groeide op in redelijke welvaart en ontwikkelde zich in het begin van deze Gouden Eeuw tot groot kunstenaar. Geïnspireerd door Lucas van Leyden, opgejut door stads- en tijdgenoten Jan Lievens, Jan van Goyen en Jan Steen, ontwikkelde hij zijn talent, leerde het vak en experimenteerde met nieuwe technieken en grondstoffen. Hij groeide uit tot een internationale beroemdheid. 

 

Amsterdam is vaak de plek waar de meesterschilder mee geassocieerd wordt, maar in Leiden ontwikkelde de ‘Jonge Rembrandt’ zich. Hier in de Leidse dynamiek van de vroege Gouden Eeuw onderscheidde hij zich.

In Leiden is deze Gouden Eeuw nog steeds heel voelbaar en tastbaar. Of zoals een journalist ooit schreef: ‘ It’s a working city, not a theme park, but it still feels connected to its past. You feel far closer to the Golden Age here than you do in Amsterdam’. Lees het hele artikel, geschreven door Spectator Life hier

 

rembrandt.jpg

Museum De Lakenhal presenteert…Young Rembrandt 

In samenwerking met Leiden & The Ashmolean Museum en Oxford presenteert Museum De Lakenhal van 3 november 2019 – 9 februari 2020 een unieke expositie om deze meesterschilder te herdenken: Young Rembrandt. Lees hierover meer op de website van De Lakenhal

Young Rembrandt Studio: unieke stop op de Leidse Rembrandt-route

Maak in 7 minuten kennis met de jonge Rembrandt. In de Young Rembrandt Studio, het 17e eeuwse huis aan de Langebrug 89 in Leiden leerde Rembrandt in zijn beginjaren (1606 – 1630) schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh.

Rembrandt-wandelingen

Leiden is een intieme stad waar je eenvoudig van de ene hotspot naar de andere loopt. Niets leuker dan te wandelen in dit prachtige historische decor. Er zijn twee Rembrandtwandelingen, waarbij authentieke Rembrandtlocaties in de Leidse binnenstad met elkaar verbonden worden: In het voetspoor van de jonge Rembrandt en de stadswandeling voor kinderen van 8 t/m 12 jaar: Paardenpies, pastinaak en penselen. Met Rembrandt door Leiden.

Ontdek zijn geboorteplek in de Weddesteeg, de Latijnse School en de Young Rembrandt Studio. De themaborden langs de wandelroute geven een beeld van Leiden in de tijd van Rembrandt.

 

Bekijk hieronder het overzicht van evenementen rondom Rembrandt in Leiden