De jaren die Rembrandt in Leiden doorbracht

Rembrandt werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden. Hier bracht hij ook zijn jeugd door. Zijn familie woonde hier al twee generaties, zo blijkt uit het volksregister van de stad. Zijn geboortehuis, ter hoogte van Weddesteeg 27, bestaat helaas niet meer. Daar zijn nu een standbeeld en een gevelsteen te vinden die de plek markeren waar  Rembrandt woonde. De Latijnse School waar Rembrandt naartoe ging en het atelier waar hij zijn eerste schilderlessen volgde (nu de Young Rembrandt Studio), zijn wel nog te bewonderen.

De eerste gesigneerde werken van Rembrandt

Na een tijd bij verschillende leermeesters doorgebracht te hebben, begon Rembrandt rond 1625 zijn eigen atelier. In de eerste werken die hij als zelfstandig kunstenaar maakte is duidelijk de invloed van leermeester Pieter Lastman te zien. De eerste vermelding van Rembrandt als schilder staat in een nooit verschenen boek over schilderkunst dat door Aernout van Buchell gemaakt werd.

Vanaf zijn terugkeer naar Leiden genoot Rembrandt steeds meer bekendheid. Hij werd in 1628 zelfs leermeester van Gerrit Dou, die bij Rembrandt de kneepjes van het vak leerde in zijn atelier in Leiden. Dit atelier stond aan het Kort Galgewater, vlakbij de Weddesteeg waar Rembrandt geboren is. Hij deelde deze werkplek vermoedelijk met schilder Jan Lievens, waar hij tevens goed bevriend mee was. Rond die tijd werd Hendrick Uylenburgh bemiddelaar voor de verkoop van zijn schilderijen.

Rijke Leidse burgers kochten zijn werk aan of lieten zich portretteren, waardoor Rembrandt veel grote opdrachten kreeg. Kunstkenner Constantijn Huygens heeft ervoor gezorgd dat niemand minder dan Frederik Hendrik van Oranje en Karel I van Engeland zijn werk in hun kunstverzamelingen opnamen.

Waaraan herken je een Rembrandt?

Toen Rembrandt van Rijn in 1631 Leiden verruilde voor Amsterdam, had hij al een grote naam als schilder. Hij stond bekend om zijn eigen stijl: de bekende licht/donker werking die Rembrandt in al zijn schilderijen prachtig wist te vangen. Ook de mensen die Rembrandt portretteerde, wist hij goed te vangen. Wie zich door Rembrandt liet schilderen kon een levensecht schilderij verwachten. Niet een betere versie van jezelf, maar al je karakteristieke eigenschappen kwamen terug in het portret. Ook wist Rembrandt als geen ander emoties weer te geven. Soms schilderde hij verheven hoofden en blikken van kracht, dan weer portretteerde hij mensen juist in hun kwetsbaarheid.