Historisch Leiden

In Leiden wandel je door 800 jaar zichtbare geschiedenis. De Stad van Ontdekkingen heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, stadspoorten, bruggen, molens, een burcht, een sterrenwacht, de Hortus botanicus, wevershuisjes, hofjes, twee grote (laat-) gotische kerken en diverse monumentale bouwwerken. 

Slenter langs de grachten en door de smalle straatjes van de oude binnenstad en laat de geschiedenis tot leven komen door de verhalen van een gids of acteur. Wandel in de voetsporen van Rembrandt en leer zijn Leiden kennen of ontdek de pijlers van de medische geschiedenis van Nederland in de Hortus botanicus, het Academiegebouw, de werkplekken van professor Boerhaave en een anatomisch theater uit de 16e eeuw. Te voet of per boot, per fiets en begeleid door een ervaren stadsgids krijg je een prachtig beeld van deze eeuwenoude historische stad! 

Themajaren

Wandelen

 

 

Muurgedichten

Leiden kent verschillende muurgedichten. Een mooie wandeling voert je langs de mooiste plekken van Leiden. De wandeling voert langs de muurgedichten in het centrum en blijft vrijwel binnen de singels. Tijdens deze wandeling zie je ongeveer 25 van de 101 gedichten.

       

Horeca

Om Leiden echt te leren kennen, moet je eigenlijk langer dan één dagje blijven. Leiden heeft een keur aan gezellige en comfortabele hotels en Leiden telt honderden restaurants, eetcafés en kroegjes. Alle denkbare keukens zijn vertegenwoordigd en in iedere prijsklasse is er wat te vinden. 

         

Varen

Eén kenmerk van Leiden valt direct op, waar je ook bent: het water. Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten stromen. Een rondvaart over de Leidse grachten laat je de stad van een andere kant beleven.

       
   

 Meer over Muurgedichten

       

 Meer over Horeca 

         

 Meer over Varen

       

 

 

30_hortus_botanicus_leiden.jpg

De Hortus botanicus
Op een regenachtige dag, geen betere plek om melancholiek te mediteren tussen de eikenbomen en Japanse slablad.
Abdelkader Benali

Musea

Leiden heeft fantastische musea. Meesterwerken van Rembrandt en Lievens, dinosaurusskeletten, Wajangpoppen uit Indonesië, de medische geschiedenis van aderlating tot borstprothese, een Egyptische tempel, schatten uit Japan, alles over het Leids Ontzet of een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam: allemaal te ontdekken in de Leidse musea.

Meer over Musea

Monumenten

Leiden telt bijna 2800 monumenten. Van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten. Eigenlijk is de hele binnenstad van Leiden één monumentaal centrum. De afstanden binnen de singels zijn klein zodat een wandeling langs de meest in het oog springende monumenten absoluut de moeite waard is! 

Meer over Monumenten

Winkelen

Leiden beschikt over een groot aanbod van bijzondere winkels in een sfeervolle setting en is daarom erg geschikt voor een dagje shoppen. Natuurlijk zijn bijna alle landelijke ketens vertegenwoordigd, maar het zijn juist die speciaalzaakjes in kleine straatjes en steegjes in het historische centrum die het shoppen zo leuk maken.

       

Evenementen

Het hele jaar door is er in Leiden veel te doen. Er zijn verschillende jaarlijks terugkerende evenementen. In juli staat Leiden vier dagen lang op z’n kop tijdens de Lakenfeesten. Het bekendste Leidse feest is Leidens Ontzet. Geniet tijdens het Leids Film Festival zes dagen lang van niets anders dan films of bezoek prachtige monumentale panden tijdens de Open Monumentendagen.

 
     

Bereikbaarheid

Leiden ligt in de Randstad dichtbij grote steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Maar ook ben je zo aan de kust van Noordwijk of Katwijk. De bereikbaarheid is uitstekend; Leiden ligt tussen de A4 en A44 en vanuit alle richtingen stoppen er treinen op station Leiden Centraal. Vanaf Leiden CS loop je zo de binnenstad in.

 Meer over Winkelen          Meer over Evenementen        Meer over Bereikbaarheid