Historisch Leiden

In Leiden wandel je door 800 jaar zichtbare geschiedenis. De Stad van Ontdekkingen heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is de stad bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad, met grachten, stadspoorten, bruggen, molens, een burcht, een sterrenwacht, de Hortus botanicus, wevershuisjes, hofjes, twee grote (laat-) gotische kerken en diverse monumentale bouwwerken.

Speurtocht door de eeuwen

Slenter langs de grachten en door de smalle straatjes van de oude binnenstad en laat de geschiedenis tot leven komen door de verhalen van een gids of acteur. Wandel in de voetsporen van Rembrandt en leer zijn Leiden kennen of ontdek de pijlers van de medische geschiedenis van Nederland in de Hortus botanicus, het Academiegebouw, de werkplekken van professor Boerhaave en een anatomisch theater uit de 16e eeuw.

Verspreid over de binnenstad liggen 35 hofjes verborgen, waar het lijkt alsof de tijd stilstaat. Stap binnen in deze hofjes, een verzameling kleine huisjes rond een gemeenschappelijke tuin, vaak ommuurd en alleen toegankelijk via 1 of 2 ingangen. Ga zelf op zoek naar deze idyllische plekjes of laat u meenemen door ervaren rondleiders  die u vertellen over de bijzondere gebruiken binnen deze hofjes.                      

Ontdek de overeenkomst tussen Marilyn Monroe en president Obama en maak kennis met de geschiedenis van de Pilgrim Fathers in Leiden.  De Pilgrim Fathers waren vluchtelingen uit Engeland, die rond 1600 vervolgd werden vanwege hun geloof. Zij kozen voor de stad Leiden, een welvarende stad die bekend stond om haar tolerante klimaat en vrijheid van godsdienst. Maar waarom vertrokken zij uiteindelijk toch uit Leiden en kregen zij van de Britse kroon officieel toestemming om zich te vestigen in de Nieuwe Wereld?

Te voet of per boot, per fiets en begeleid door een ervaren stadsgids krijg je een prachtig beeld van deze eeuwenoude historische stad!

Wandelen

Leiden heeft een compacte en overzichtelijke binnenstad en is zeer geschikt om zelf wandelend te ontdekken. Natuurlijk kan dit ook onder leiding van een gids. Er is een aantal originele themawandelingen om de stad te leren kennen. Deze zijn verkrijgbaar bij VVV Leiden. Wil je route van tevoren uitstippelen? Download dan de Leiden City Map of haal hem gratis op bij VVV Leiden. 

Meer over Wandelen

Kunst en cultuur

Leiden is een levendige stad met een rijk cultureel aanbod aan feesten en festivals. Ook op het gebied van muziek, dans en theater heb je in Leiden voldoende keus. Maak kennis met het culturele aanbod.

Meer over Kunst en cultuur

varen_internationale_journalisten_bezoeken_de_hortus_botanicus_in_leiden_26062015_21.jpg

Varen

Eén kenmerk van Leiden valt direct op, waar je ook bent: het water. Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten stromen. Door de ligging aan de rand van het Hollandse Plassengebied voeren verschillende doorvaarroutes voor plezier- en toervaart door Leiden en de omgeving. Een rondvaart over de Leidse grachten laat je de stad van een hele andere kant beleven.

Meer over Varen

 

Horeca

Om Leiden echt te leren kennen, moet je eigenlijk langer dan één dagje blijven. Leiden heeft een keur aan gezellige en comfortabele hotels en Leiden telt honderden restaurants, eetcafés en kroegjes. Alle denkbare keukens zijn vertegenwoordigd en in iedere prijsklasse is er wat te vinden. 

Meer over Horeca 

Muurgedichten

Leiden kent verschillende muurgedichten. Een mooie wandeling voert je langs de mooiste plekken van Leiden. De wandeling voert langs de muurgedichten in het centrum en blijft vrijwel binnen de singels. Tijdens deze wandeling zie je ongeveer 25 van de 101 gedichten.

Meer over Muurgedichten

hortus_overzicht.jpg

De Hortus botanicus
Op een regenachtige dag, geen betere plek om melancholiek te mediteren tussen de eikenbomen en Japanse slablad.
Abdelkader Benali

Musea

Leiden heeft fantastische musea. Meesterwerken van Rembrandt en Lievens, dinosaurusskeletten, Wajangpoppen uit Indonesië, de medische geschiedenis van aderlating tot borstprothese, een Egyptische tempel, schatten uit Japan, alles over het Leids Ontzet of een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam: allemaal te ontdekken in de Leidse musea.

Meer over Musea

Monumenten

Leiden telt bijna 2800 monumenten. Van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten. Eigenlijk is de hele binnenstad van Leiden één monumentaal centrum. De afstanden binnen de singels zijn klein zodat een wandeling langs de meest in het oog springende monumenten absoluut de moeite waard is! 

Meer over Monumenten

Winkelen

Leiden beschikt over een groot aanbod van bijzondere winkels in een sfeervolle setting en is daarom erg geschikt voor een dagje shoppen. Natuurlijk zijn bijna alle landelijke ketens vertegenwoordigd, maar het zijn juist die speciaalzaakjes in kleine straatjes en steegjes in het historische centrum die het shoppen zo leuk maken.

Meer over Winkelen

Evenementen

Het hele jaar door is er in Leiden veel te doen. Er zijn verschillende jaarlijks terugkerende evenementen. In juli staat Leiden vier dagen lang op z’n kop tijdens de Lakenfeesten. Het bekendste Leidse feest is Leidens Ontzet. Geniet tijdens het Leids Film Festival zes dagen lang van niets anders dan films of bezoek prachtige monumentale panden tijdens de Open Monumentendagen.

Meer over Evenementen

Bereikbaarheid

Leiden ligt in de Randstad dichtbij grote steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Maar ook ben je zo aan de kust van Noordwijk of Katwijk. De bereikbaarheid is uitstekend; Leiden ligt tussen de A4 en A44 en vanuit alle richtingen stoppen er treinen op station Leiden Centraal. Vanaf Leiden CS loop je zo de binnenstad in.

Meer over Bereikbaarheid