Onderzoek en statistieken

Als marketingorganisatie hebben we veel gevoel voor cijfers. We zetten daarom graag een aantal wetenswaardige Leidse, regionale en nationale facts & figures op een rij. Deze pagina's zijn constant onderhevig aan updates en uitbreidingen.

Nadere toelichting of onderliggende bronnen nodig? Neem gerust contact met ons op via marketing@leidenmarketing.nl

Meeste monumenten: 4e van Nederland
Met in totaal bijna 3.000 monumenten behoort Leiden tot de rijkste monumentensteden van Nederland. Er zijn in Nederland slechts negen steden met meer dan 1.000 gemeentelijke monumenten. Op die lijst staat Leiden met haar 1.574 gemeentelijke monumenten op de 4e plaats. Alleen Utrecht (3.491), Maastricht (2.000) en Amsterdam (1.639) gaan Leiden daarin voor*. De stad Leiden staat ook op de 4e plaats als het gaat om de Nederlandse steden met de meeste Rijksmonumenten**. Leiden heeft 1.243 Rijksmonumenten. Amsterdam staat op de eerste plaats met 7.324 monumenten, gevolgd door Maastricht (1.659) en Utrecht (1.402). Den Haag maakt de top vijf compleet met 1.250 Rijksmonumenten.
(*) erfgoedmonitor.nl  
(**) Nederlandse Erfgoed Inventarisatie 

Leukste studentenstad: 4e van Nederland
Op de ranglijst van Elsevier staat Leiden als 4e leukste studentenstad van Nederland genoteerd*. Voor de ranglijst zijn alle studentensteden beoordeeld op drie onderdelen: het percentage studenten op het totale aantal inwoners (de studentdichtheid), de tevredenheid van studenten over de horeca en de tevredenheid over culturele voorzieningen.
(*) Elsevier

Beroemde grootmeesters uit de Gouden Eeuw: Rembrandt internationaal op nummer 1
In een uitgebreid Vlaams onderzoek onder 17 nationaliteiten naar de bekendheid van Europese grootmeesters* komt Rembrandt als de beroemdste meester uit de Gouden Eeuw naar voren. De in Leiden geboren Rembrandt is een van de slechts vijf schilders die door alle nationaliteiten spontaan wordt genoemd. De andere vier zijn (in volgorde van meest genoemd) Picasso, Van Gogh, Da Vinci en Monet. Rembrandt is de vijfde in deze reeks en de enige uit de Gouden Eeuw.
(*) Toerisme Vlaanderen

Meest vitale binnensteden: 9e van Nederland
In de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden 2017* van adviesbureau Goudappel Coffeng staat Leiden op de negende plek van meest vitale binnensteden. Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Delft, Amersfoort en Zwolle gaan Leiden voor. Nijmegen is de nummer tien.
(*) Goudappel Coffeng

Meest gastvrije stad: 5e van Nederland
Bij een onderzoek onder 8.000 Nederlandse bezoekers in de 21 grootste steden van Nederland* is Leiden uit de bus gekomen als de 5e meest gastvrije stad in het land. Den Bosch, Groningen, Maastricht en Breda staan bovenaan de lijst.
(*) Van Spronsen & Partners, 2013