De 10 leukste uitjes voor een dagje weg in Leiden

Leiden is de perfecte bestemming is voor een dagje uit. Of je op zoek bent naar een cultureel uitstapje, een avondje cabaret of een gezellige kerstmarkt, Leiden heeft het allemaal. Hier zijn de 10 leukste uitjes voor een dagje weg in Leiden.

1. Wandelen door de Leidse hofjes

Verspreid door de stad vind je een tal aan hofjes. Deze binnentuinen zijn niet makkelijk te vinden, ze zijn namelijk verscholen tussen de woningen. Elk hofje heeft zijn eigen unieke verhaal, en tijdens een bezoek aan zo’n hofje kun je de sfeer van vroeger proeven. Ze zijn het perfecte toevluchtsoord voor een wandeling, even weg van de stadse drukte.

2. Bezoek een van de 13 musea in Leiden

Leiden is de thuisbasis van 13 unieke musea. Ben je gefascineerd door geschiedenis? Bezoek dan het Rijksmuseum van Oudheden en dompel je onder in de wereld van de oude Egyptenaren. Voor wie gefascineerd is door de wonderen van de natuur, is Naturalis een must. En als je meer wilt leren over diverse culturen wereldwijd, dan staat het Wereldmuseum Leiden (voorheen Museum Volkenkunde) voor je klaar. In Leiden heeft elk museum iets unieks te bieden, voor jong en oud.

Kaarten: navigeren en manipuleren te zien t/m 29 oktober 2023

3. Fashion Festival Leiden

Hier gaat het hart van een fashion-liefhebber sneller van kloppen! Elk jaar in mei wordt de binnenstad omgetoverd tot mode-walhalla. Struin langs de kramen van de vintagemarkt, droom weg bij een fashion movie en leg je dag vast in de selfie booth. En wil je de stad écht ontdekken? Volg dan een van de winkelroutes die je leiden langs speciaalzaken en boetiekjes.

4. Een avond cabaret en dineren

Een avond in Leiden tijdens het Leids Cabaret Festival biedt de perfecte combinatie van entertainment en heerlijk uit eten. Begin jouw avond op het festival in de Leidse Schouwburg. Welke aanstormende talenten het podium zullen betreden en wat ze precies gaan brengen, blijft een verrassing. Maar één ding is zeker: je kunt je opmaken voor een avond met een flinke dosis humor. Na de show wachten de restaurants van Leiden op je, ideaal om na te praten en te genieten van een goede maaltijd. Van gezellige eetcafés tot verfijnde restaurants, de stad heeft voor elk wat wils.

5. Rondvaart op de grachten van Leiden

Leiden staat bekend om zijn prachtige grachten. Door een rondvaart te boeken, kun je achterover leunen en genieten van verhalen over de stad. Het is een ontspannen manier om de stad te ontdekken vanuit een ander perspectief!

6. De Leidse Lakenfeesten

In juni viert de stad haar rijke textielverleden met muziek, botenparades, markten en nog veel meer. Het feest start met de Peurbakkentocht en muziek. Kinderen genieten van de kermis, terwijl de Dutch Dragons hun jaarlijkse dragonboat race houden. Lekker eten vind je bij het Singelpark Diner en voor een drankje kan je terecht op het Bierfestival. Het festival eindigt groots met Lakenfeesten LIVE! op het water, met muziek van Leidse artiesten.

7. Duik in de geschiedenis van Rembrandt

De Rembrandt Dagen in juli zijn een eerbetoon aan de beroemdste inwoner van de stad. Bezoekers worden teruggebracht naar de 17e eeuw, waar ze het Leiden van de jonge Rembrandt kunnen ervaren. Straattheater, kunst workshops en rondleidingen bieden een kijkje in de jonge jaren van deze wereldberoemde kunstenaar.

8. Days of Art & Science

September staat in het teken van de Days of Art & Science. Breng een bezoek aan het academiegebouw of de Oude Sterrewacht op de Nacht van Ontdekkingen en maak kennis met het nieuwste van jonge kunstenaars en wetenschappers. Er zijn debatten, exposities en workshops die kunst en wetenschap dichter bij elkaar brengen.

9. 3 Oktober betekent, Leids Ontzet

Elk jaar op 3 oktober herdenkt Leiden haar bevrijding van de Spaanse belegering in 1574. Het is een belangrijk moment in de lokale geschiedenis en dit wordt uitgebreid gevierd. De stad komt tot leven met de geur van haring en wittebrood, een herinnering aan het voedsel dat de hongerige stadsbewoners toen kregen. Overal in de stad zijn er activiteiten, zoals optochten en muzikale optredens.

10. Gezellige kerstmarkt in Leiden

Wanneer dagen korter worden en de temperaturen dalen, verandert Leiden in een magisch winterwonderland. De Winter Wonder Weken brengen de feestelijke sfeer tot leven met een gezellige kerstmarkt, waar je kan opwarmen met een glaasje glühwein of warme choco. Naast de kerstmarkt is er ook een schaatsbaan waar jong en oud zich kunnen vermaken.