8 zomeractiviteiten met kinderen in Leiden

Geniet van de zomervakantie in Leiden. Op zoek naar leuke zomerse activiteiten met kinderen? In Leiden verveel je je geen moment. We zetten de leukste tips op een rijtje.

1. Een educatieve waterspeeltuin voor kinderen

Een speeltuin in de monumentale binnenplaats van een museum. Vet! In Waterland Boerhaave in het Rijksmuseum Boerhaave maken kinderen spelenderwijs kennis met wetenschap. Zelf water omhoog schroeven, samenwerken met andere kinderen en bij mooi weer is het ook zeker geen gek idee om verkoeling op te zoeken. Genoeg waterpret deze zomer!

Spelende kinderen bij Waterland Boerhaave.

2. Een klimbos met kabelbaan op de grens van Leiden? Ja zeker!

In het recreatiegebied Vlietland vind je een eiland vol klimplezier. Het Klimeiland heeft 7 klimroutes verdeeld over 4 hoogtes. De hoogste is wel 11 meter (!). De kleinere klimmers beginnen op een laag klimparcours, hier start je op 1 meter hoogte. Extra leuk: als eindsprint kun je met de kabelbaan door het bos naar beneden! Een echte uitdading voor beginnende én gevorderde klimmers.

3. De perfecte kinderwandeling voor een spannende speurtocht door Leiden

De Grimmige Gruwelloop door Leiden, durf jij het aan? Aan de hand van spannende opdrachten laat deze kinderspeurtocht je kennis maken met het 17e-eeuwse Leiden. De speurtocht bestaat uit 4 boekjes en 4 verschillende personages. Speel jij liever Marie de Slegte, een moordenares uit de 17e eeuw? Of Cornelis de Groot, een strenge en meedogenloze politieman? De speurroute is te koop bij VVV Leiden.

4. Gamen in Virtual Reality

Zodra je de VR bril opzet ben je in een andere wereld! Midden in het centrum van Leiden bevindt zich Het Virtuorium. Met behulp van Virtual Reality trotseer je de plank uitdaging of los je samen een escaperoom op. Vind je VR spannend? Geen probleem, er is een speciaal introductie programma die je kunt volgen. Een ervaring om niet te vergeten!

5. Spelenderwijs meer leren over de natuur in dit educatieve museum

Tijdens de zomervakantie naar school? Jazeker! In de familietentoonstelling DierenAcademie in Museum Volkenkunde maak je kennis met Juf Kraanvogel, Meester IJsbeer en Juf Mier. Twaalf dieren hebben hier hun eigen lokaal. Kinderen leren in de familie-expositie om vanuit dieren naar de wereld te kijken. Dans als een kraanvogel, sluip als een ijsbeer en ervaar hoe het is om zo klein te zijn als een mier. Stilzitten is geen optie in de DierenAcademie.

6. Spannende escaperooms geïnspireerd op Leidse verhalen

Hoe goed ken je Leiden en de Leidse mythes? Test je kennis bij Escaperoom071. Lukt het jullie om uit de Psycho, Einstein’s Madness of Goeie Mie, De Leidsche Gifmengster kamer te ontsnappen? Of ga outdoor de uitdaging aan met de Buiten Escape! Met behulp van een Ipad en een koffer met geheime gadgets proberen jullie de missie op te lossen.

7. Leer jonge Rembrandt van Rijn kennen

Rembrandt van Rijn, Leidens beroemdste zoon. Hier in Leiden leerde Rembrandt etsen, tekenen en schilderen. En om precies te zijn: in het huis aan de Langebrug 89. Hier is nu ook Young Rembrandt Studio te vinden! Ga eens naar binnen en maak kennis met Rembrandt zijn belangrijkste sleutelfiguren via een 3D-video experience. Extra leuk: de toegang is gratis.

Young Rembrandt Studio YouTube
  • Young Rembrandt Studio YouTube

8. Naar de film met kinderen in Leiden

Leiden telt 3 bioscopen! Welke kinderfilms draaien er vandaag? Bezoek bioscoop Trianon of Lido. Bij bioscoop Kijkhuis kun je terecht voor arthouse films. Leuk weetje: Bioscoop Trianon (1927) en Lido (1936) zijn twee van de oudste bioscopen in Nederland. Pak de popcorn en een drankje, en jij zit helemaal goed!