Ontdek fietsroutes in Leiden

Bekijk regio Leiden op een actieve en gezellige manier! In en om Leiden zijn verschillende fietsroutes te ontdekken. Op deze pagina vind je een overzicht.

Let op: Ga je frisse neus halen? Houd je dan aan de richtlijnen van het RIVM. Houd onze coronapagina in de gaten voor alle updates.

fietsroute_noordwijk_katwijk.jpg

Fietsroute 'Noordwijk & Katwijk'

Leiden ligt slechts 10 km van de kust. De fietstocht naar de kustplaatsen Noordwijk en Katwijk is een bijzondere belevenis. Fiets door prachtige duinenlandschap en lange sfeervolle velden. De combinatie stad en kust zorgt voor een optimale beleving van de regio. Zowel in de stad als aan de kust kan je culinair genieten van divers aanbod, maar ook winkelen een stads- of natuurwandeling onderweg behoort tot de mogelijkheden. De fietsroute is te verkrijgen bij VVV Leiden voor € 2,-.

fietsroute_keukenhof_noordwijk.jpg

 

 
Fietsroute 'Keukenhof & Noordwijk'

Leiden heeft de oudste botanische tuin van Nederland: Hortus botanicus Leiden. In 1590 gesticht door de Universiteit Leiden en in 1594 ingericht door Carolus Clusius (1526-1609) als tuin voor onderwijs en onderzoek. Clusius bracht de tulp naar Nederland, de bloem die uitgroeide tot nationaal symbool. Deze fietsroute Leiden - Keukenhof leidt langs vele bloemenvelden. De fietsroute is te verkrijgen bij VVV Leiden voor € 2,-.

museum_voorschoten_vrij_te_gebruiken.jpg

Zilverroute Leiden-Voorschoten

Pak de fiets en proef, beleef en ontdek de Parel aan de Vliet. Er valt van alles te beleven; je ontdekt het zilververleden van het dorp en fietst langs vele monumenten die in deze online fietsroute uitgelegd worden. Ontdek de prachtige parken, pak een terrasje aan de Voorstraat en loop door de kasteeltuinen van Kasteel Duivenvoorde, onderweg op deze belevingsroute die voert langs landerijen en water. De informatieborden in Voorschoten geven je informatie over de historische locaties in het dorpscentrum en op de route. 

Zilverroute

leidsekaaskoe.jpg

Boerenkaasroute Leiden - Zoeterwoude

Pak de fiets en proef, beleef en ontdek de prachtige, landelijke polders van Zoeterwoude. Er valt van alles te beleven; je komt langs oude molens, vlindertuinen, streekwinkels en bezoekboerderijen. Panelen en audionetics (gesproken verhalen) geven je onderweg meer informatie over bijvoorbeeld boerenkaas en weidevogels. Met de verbinding naar de singels van Leiden is deze route 21 km, een rondje door Zoeterwoude vanaf TOP Zoeterwoude is 17 km. Je kan deze route in twee richtingen fietsen, met de klok mee of tegen de klok in.

Boerenkaasroute

ANWB/VVV Fietsgidsen Zuid-Holland en Groene Hart 
In elk van deze twee boekjes staan twintig routes. Bijna alle routes zijn onderweg bewegwijzerd of te volgen met knooppunten. Verschillende afstanden (€ 8,95 per deel).

Online fietsroutes
Online worden er ook verschillende fietsroutes aangeboden. Deze routes werken via knooppunten daar waar het knooppuntennetwerk beschikbaar is. Makkelijk tijdens het fietsen te raadplegen via de handige route.nl app of thuis uit te printen.