De beste fietsroutes in West-Nederland

In Leiden en omgeving vind je een aantal van de mooiste fietsroutes van Nederland. Of je nu van steden of van natuur houdt, het is hier beide te vinden. In dit gebied zijn veel bezienswaardigheden te vinden, zoals molens, monumenten en archeologische vondsten. Om je te helpen bij het maken van een keuze, staan hieronder de vier leukste routes, met elk een unieke omgeving of bezienswaardigheid.

fietsroute.png

Fietsroute langs de Limes van Katwijk naar Leiden (47 km)
Deze fietsroute brengt je vanaf Katwijk richting het zuidwesten naar Leiden door de Bollenstreek, en dan via het noorden weer terug naar Katwijk. De route is vooral bekend omdat hij deels langs de Rijn loopt: de vroegere grens van het Romeinse Rijk. Hierdoor zijn er verschillende archeologische plekken te bezoeken. Dicht bij deze route ligt ook het ‘Archeologisch Park Matilo’, wat een permanente vertoning is van hoe een Romeins kamp eruit zag. Het park is gerealiseerd in samenwerking met de gemeente en door het hele park zijn bezienswaardigheden te vinden.

Je begint deze route in Katwijk, waarna je via Valkenburg naar Leiden fietst. In Leiden fiets je via de binnenstad naar het Zijlkwartier waarvandaan je naar het noorden om Merenwijk heen fietst. Vervolgens ga je via Warmond en Oosteinde naar Sassenheim, waar je doorheen fietst om naar Victor te gaan. Hiervandaan fiets je naar het zuiden tot Landgoed Offem en vervolgens naar het noordwesten richting Noordwijk aan Zee. Nu hoef je alleen nog langs de zee af terug te fietsen naar Katwijk. Is je oude fiets toe aan vervanging? Kijk dan eens bij deze fietsen op Fietsenopfietsen.nl. Hier vind je betaalbare fietsen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Rondje Kagerplassen (inclusief overvaart met pont)
Nog een bekende fietsroute is een rondje Kagerplassen. Tijdens deze route moet je goed opletten dat je de juiste paaltjes volgt, want deze staan niet altijd even duidelijk aangegeven. In het prachtige veengebied van de Kagerplassen vind je veel fauna. Vogelspotters zullen zich hier zeker vermaken. Uniek aan deze route is ook dat je een stukje met de pont gaat. Let wel op dat de pont niet alle maanden van het jaar vaart. Je komt ook langs een camping, een molen, een hotel en vlak langs een brasserie. Als eerste fiets je van Leiden richting Leiderdorp en dan naar het noorden de  Boterhuispolder in. Vervolgens ga je door de Vrouw Vennepolder en dan door Zevenhuizen. Vanaf Zevenhuizen pak je de pont naar Kaag, waarna je via Buitenkaag naar het westen gaat langs Sassenheim. Vanaf hier ga je via Warmond naar het zuiden en via Oegstgeest terug naar Leiden. De route is in totaal bijna 25 km lang en is prima binnen twee uur te fietsen.

Fietsen langs het water bij Leiden
Vanuit Leiden kun je alle kanten op voor leuke fietsroutes. Deze route begint bij Landwinkel Castelijn inRijpwetering. De route kenmerkt zich door de vele molens die in dit polderlandschap te vinden zijn. Als eerste fiets je bij de landwinkel vandaan, door Rijpwetering en langs de Koppoel en de Kleipoel. Hier kom je ook meteen de eerste molen tegen. Daar sla je rechtsaf richting Nieuwe Wetering waar je doorheen fietst richting het noorden tot Vredeburg. In Vredeburg sla je voor de brug rechtsaf tot je in Oude Wetering bent. Hier fiets je doorheen richting het zuiden waarbij je bij de laatste brug linksaf slaat. Op dit stuk kun je van het pad afwijken om nog een molen te zien (aan de rechterkant). Op de volgende kruising sla je rechtsaf en fiets je door Rijnsaterwoude, waar je helemaal doorheen fietst. Ga over de brug weer rechtsaf en vervolg de route tot je helemaal door Polder Achthoven bent gefietst. Nu sla je rechtsaf en fiets je door Leiderdorp via de Boterhuispolder weer terug naar Rijpwetering.

Op onze website vind je hier meer over de fietsmogelijkheden in de omgeving.

Fietsroute door Leiden (30 km)
Deze route begint in het Theehuis De Leidse Hout. Als eerste fiets je om de Wijk Goudkust heen en ga je de brug over naar Haaswijk. Je vervolgt de route door Rijnsburg richting het westen, en gaat de polder door via De Pan. Als je langs Rijksdorp komt, sla je weer linksaf en fiets je langs de rand van Wassenaar richting Maaldrift. Nu fiets je Leiden weer in en ga je om Stevenshof heen het water af en weer richting het noorden door Roergeest heen terug naar het Theehuis.

Dorp & Stad Leiden route (42km)
Deze route start bij het VVV-kantoor in Lisse, naast museum De Zwart Tulp. Je begint de route door naar het zuidwesten te gaan en bij de Spekelaan de polder in te gaan. Hier vandaan fiets je helemaal naar Voorhout, waar je doorheen gaat alvorens je linksaf slaat tot je bij de snelweg bent. Ga onder de snelweg door en fiets langs de Klinkenbergerplassen Leiden binnen. Hier gaat de route door het grootste gedeelte van het centrum heen, waarna via het noorden via Warmond richting Buitenkaag fietst. Hier ga je de snelweg weer onderdoor tot je weer in Lisse uitkomt.