De Nationale Voorleesdagen 2019

Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari, kunnen kinderen van 0 tot en met 6 jaar bij BplusC genieten van workshops, voorlezen met de kamishibai en een vrolijke VoorleesFeestMarkt. Bij alle activiteiten staat het Prentenboek van het Jaar ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers centraal.

Voorlezen is een feest!
Tijdens De Nationale Voorleesdagen vragen wij aandacht voor het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voor de ontwikkeling in taal, kennis, creativiteit, fantasie en voor het contact tussen ouder en kind is voorlezen belangrijk. Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers!

Een huis voor Harry met de kamishibai
Op woensdagmiddag wordt het prentenboek ‘Een huis voor Harry’ op verschillende bibliotheeklocaties voorgelezen met het Japanse vertelkastje, de kamishibai. Toegang is gratis.

woensdag 23 en 30 januari
  • 14.00 uur, BplusC Bibliotheek Het Gebouw 
  • 14.30 uur, BplusC Bibliotheek Nieuwstraat, Stevenshof en Leiderdorp 
  • 15.00 uur, BplusC Bibliotheek Merenwijk 

Beeldende workshop
Peuters en kleuters kunnen op donderdag 24 januari in hun eigen wijkbibliotheek meedoen aan een beeldende workshop. De kinderen gaan samen met beeldend kunstenaar en docent Margriet Blom een kunstwerk knutselen, geïnspireerd op het prentenboek ‘Een huis voor Harry’.
Toegang is gratis, inschrijven via www.BplusC.nl.

donderdag 24 januari
  • 10.00-10.30 uur, BplusC Bibliotheek Stevenshof 
  • 11.30-12.00 uur, BplusC Bibliotheek Het Gebouw 
  • 13.00-13.30 uur, BplusC Bibliotheek Merenwijk 
  • 14.30-15.00 uur, BplusC Bibliotheek Leiderdorp 

VoorleesFeestMarkt
Op zondag 27 januari is er in bibliotheek Nieuwstraat een vrolijke en actieve inloopmiddag voor baby’s, peuters, kleuters en hun (groot)ouders. Met onder andere de voorstellingen Dino’s bestaan niet (door illustrator Mark Janssen) en de Voorleesviool, muziek- en beeldende workshops, een bewegingsparcours, het wie-woont-waar-spel, schminken, voorlezen in de tipi en met de kamishibai, Breng Harry thuis met robot Cubetto, en allerlei informatie- en boekenstands. Ook kun je een gratis glittertattoo laten maken!

Toegang is gratis. Reserveer een plekje voor de voorstelling Dino’s bestaan niet via info@silvester-leiden.nl.

zondag 27 januari
  • 13.00-16.00 uur, BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 

Media-opvoeding en opgroeien in het digitale tijdperk
We voeden onze kinderen op in het digitale tijdperk. Maar hoe moet dat eigenlijk? We hebben geen voorbeelden van hoe onze eigen ouders het deden. Betekent dat dan dat je zelf het wiel maar uit moet vinden? Nee hoor!
In deze interactieve bijeenkomst op donderdag 31 januari vertelt mediacoach Marije Lagendijk met veel plezier over wat mediaopvoeding is en hoe je deze op een leuke en positieve manier vorm kunt geven. Je kunt informatie uitwisselen met andere ouders en krijgt praktische tips. Deze bijeenkomst, in samenwerking met CJG Leiden, is voor ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Toegang is gratis, aanmelden via www.BplusC.nl.

donderdag 31 januari
  • 19.00-20.30 uur, BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 

Lid worden van de bibliotheek
Peuters en kleuters die lid worden van de bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen krijgen een vingerpopje van Een huis voor Harry (zolang de voorraad strekt). Kinderen tot 13 jaar zijn gratis lid van de BplusC bibliotheken. Kijk voor meer informatie op www.BplusC.nl.

Voor het programma van De Nationale Voorleesdagen werkt BplusC samen met jeugdboekhandel Silvester, SPL, FloreoKids, De Kinderhaven, Smallsteps, CJG Leiden, JES Rijnland en RKBS De Singel.