Pilgrims

In navolging van het jaar 2020 waarin het 400 jaar geleden was dat de pilgrims de oversteek maakten naar de nieuwe wereld, zien we een voorzichtige toename in de bezoekersaantallen op het gebied van cultuur en heritage uit de VS en UK.

Pilgrim route

Ter gelegenheid van het pilgrimjaar is een wandelroute samengesteld. Deze 2 uur durende route voert wandelaars langs belangrijke plekken in de Leidse Pilgrim geschiedenis. De wandeling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Leiden American Pilgrim Museum, Erfgoed Leiden, Museum De Lakenhal en Leiden&Partners en is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels bij VVV Leiden. 

Gouden Giraffe Event Award

De digitale opening van Leiden400 won in 2021 de Gouden Giraffe Event Award. De Gouden Giraffe beloont sinds 1994 bedrijven en bureaus die hun nek uit steken, en door middel van beleving en een live moment zichzelf durven te vermarkten om een boodschap te communiceren.

Met de digitale opening hebben projectleiders Marlijn Kok en Michaël Roumen laten zien hoe een online evenement van enorme waarde kan zijn voor bedrijven, merken en andere organisaties. Meer dan 50.000 internationale (digitale) bezoekers liepen door historisch Leiden en leerden het verhaal van de Pilgrims kennen.

Leiden American Pilgrim Museum

In deze oorspronkelijke veertiende-eeuwse woning krijgen bezoekers een goed beeld van hoe de Pilgrims in Leiden hebben geleefd. Gebeurtenissen rondom de Pilgrims worden geïllustreerd met een opmerkelijke collectie van zestiende- en zeventiende-eeuwse plattegronden en etsen van artiesten als Gerard Mercator, Adrian van de Venne, Adriaen van Ostade en Jacques de Gheyn.

Meer over het museum

Tentoonstelling Pieterskerk

In de voormalige doopkapel van de Pieterskerk Leiden is een permanente tentoonstelling ingericht over de Pilgrims. Hier wordt het Leidse hoofdstuk van het Amerikaanse Pilgrim verhaal verteld. De tentoonstelling werd samengesteld door Pieterskerk Leiden in samenwerking met Erfgoed Leiden en Omstreken. 

Online

Sinds oktober 2018 worden Facebookvolgers van Mayflower400 op de hoogte gehouden van nieuws en ontwikkelingen rond Pilgrims in Leiden. Deze pagina is Engelstalig om ook internationale volgers te inspireren. Bijna 5000 van de volgers komen uit de VS en het VK. 

De opening van het Pilgrimjaar werd online uitgezonden.