Was jij er ook bij?

Op zondag 25 september 2022 vond er een bijzonder experiment plaats: Seeing Stars Leiden. Hoe meer lichten doven, hoe minder lichtvervuiling en hoe meer sterren we zien aan het hemelgewelf.

Gemist? Binnenkort vind je op deze pagina een indrukwekkende film over dit unieke evenement. 

Daan Roosegaarde in de Leidse Sterrewacht. Headerbeeld van Seeing Stars Leiden met de sterrenwacht van de Universiteit Leiden.

Over Seeing Stars en Leiden 2022

Leiden is European City of Science in 2022. Een wetenschapsfestival van 365 dagen lang, boordevol activiteiten, tentoonstellingen en evenementen. Hét doel van Leiden 2022 is om wetenschap en samenleving te verbinden.

De European Space Week maakt onderdeel uit van Leiden 2022. Daar sluit Seeing Stars Leiden naadloos op aan als één van de highlights. Voor zowel bewoners, bezoekers als de wetenschapswereld een unieke gebeurtenis.

Seeing Stars Leiden, Daan Roosegaarde op de Sterrenwacht in Leiden. Donkere steeg tijdens Seeing Stars Leiden.

Programma - Rondom Seeing Stars Leiden is er van alles te doen!

Vragen die worden opgeroepen met dit project, en het gegeven van “lichten uit”, zijn: Welke sterren kunnen wij zien en hoeveel?, Waar zit in Leiden de lichtvervuiling?, Voelen wij ons veiliger met veel licht?, Hebben we last van teveel licht?, Hoe beïnvloeden wij de natuur met ons kunstlicht?, Hoe ervaren wij het donker?. Vragen die samenhangen met astronomie, natuur & milieu, welzijn, cultuur en veiligheid en meer! 

Persinformatie
Daan Roosegaarde in de Leidse Sterrewacht.