Seeing Stars Leiden

In het jaar dat Leiden European City of Science is, brengen Daan Roosegaarde en UNESCO de sterren terug naar Leiden. “Licht uit, sterren aan!”

Doe je ook mee?

Op 25 september 2022 gaat er in Leiden een bijzonder experiment plaatsvinden: Seeing Stars Leiden. In de wijde omgeving van de Leidse Oude Sterrewacht gaan een uur lang alle lichten uit. Hoe meer lichten doven, hoe minder lichtvervuiling en hoe meer sterren we dus kunnen zien aan het hemelgewelf. Rondom Seeing Stars Leiden zal er van alles te doen zijn. 

Wil je actief bijdragen aan het project? Wij zijn op zoek naar wijkambassadeurs

Wijkambassadeurs
Daan Roosegaarde in de Leidse Sterrewacht.

Gezocht: Plak-Squad

Seeing Stars Leiden (SSL) is op zoek naar een ‘Plak-Squad’; een groep mensen die tijdens SSL klaar staat om gewapend met vuilniszakken, aluminiumfolie en een flink aantal rollen tape de hotspots van dit evenement helemaal donker te krijgen. Op die manier kunnen we bijv. op het Rapenburg of op de Vliet magische filmbeelden maken. Wil jij meewerken om dit evenement tot een succes te maken? Meld je dan snel aan via info@seeingstarsleiden.nl.
 

Over Seeing Stars en Leiden 2022

Leiden is European City of Science in 2022. Een wetenschapsfestival van 365 dagen lang, boordevol activiteiten, tentoonstellingen en evenementen. Hét doel van Leiden 2022 is om wetenschap en samenleving te verbinden.

De European Space Week maakt onderdeel uit van Leiden 2022. Daar sluit Seeing Stars Leiden naadloos op aan als één van de highlights. Voor zowel bewoners, bezoekers als de wetenschapswereld een unieke gebeurtenis.

De Oude Sterrenwacht in Leiden vanaf de singel gezien.

Vragen die worden opgeroepen met dit project, en het gegeven van “lichten uit”, zijn: Welke sterren kunnen wij zien en hoeveel?, Waar zit in Leiden de lichtvervuiling?, Voelen wij ons veiliger met veel licht?, Hebben we last van teveel licht?, Hoe beïnvloeden wij de natuur met ons kunstlicht?, Hoe ervaren wij het donker?. Vragen die samenhangen met astronomie, natuur & milieu, welzijn, cultuur en veiligheid en meer! 

Seeing Stars Leiden is momenteel bezig met het informeren en enthousiasmeren van organisaties, kunstenaars, wetenschappers, ondernemers en andere Leidenaren die een bijdrage kunnen leveren aan dit unieke evenement.

Persinformatie
Daan Roosegaarde in de Leidse Sterrewacht.

Programma - Rondom Seeing Stars Leiden is er van alles te doen!

Kathleen Ferrier, Voorzitter UNESCO Commissie Nederland: "Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een door kunstlicht vervuilde hemel; een barrière die ons ervan weerhoudt de schoonheid van het Universum te ervaren. Iedereen zou het recht moeten hebben om de sterren te zien aan een niet-vervuilde nachtelijke hemel. Het kijken naar de sterren maakt dat je je verbonden voelt met elkaar, we zijn ten slotte allemaal onderdeel van dezelfde kosmos. Dit is de gemeenschappelijke en universele nalatenschap waar ik naar streef. Seeing Stars is een belangrijke stap voorwaarts."