Doe je ook mee door het licht uit te doen?

Op 25 september 2022 vindt er in Leiden een bijzonder experiment plaatsSeeing Stars Leiden. Hoe meer lichten doven, hoe minder lichtvervuiling en hoe meer sterren we dus zien aan het hemelgewelf.

Hoe doe je mee?

Van 22.00 – 23.30 uur gaan op 25 september alle lichten uit. Hoe doe je mee?

 • Doe alle lichten uit, ga naar buiten en kijk naar de sterren.
 • Deel je ervaringen op social media met #SeeingStarsLeiden
 • Help mee met wetenschappelijk onderzoek: “Hoe zit dat met lichtvervuiling in Leiden?”
Bekijk het gebied

Help mee met wetenschappelijke metingen!

Met ons allen kunnen wij in kaart brengen waar en hoeveel lichtvervuiling er is in Leiden en regio - en hoeveel lichtvervuiling we weghalen tijdens Seeing Stars Leiden. Hoe meer mensen meedoen, hoe nauwkeuriger de metingen van lichtvervuiling in Leiden.

Hoe meet je?

 1. Download de Android app van Google Play of de iOS app van de App Store
 2. Maak een eerste meting vóór dat Seeing Stars Leiden plaatsvindt om 22:00 uur. Bijvoorbeeld om 21:30 diezelfde zondag. 
 3. Maak een tweede meting tijdens Seeing Stars Leiden tussen 22:00 en 23:30 uur.
 4. Je kunt op verschillende locaties een meting doen, om meer lichtvervuiling in kaart te brengen. Met twee metingen zien wij ook hoeveel lichtvervuiling wij weg hebben gehaald op 25 september.
Daan Roosegaarde in de Leidse Sterrewacht.

Android: 'Loss of the Night’

Met ‘Loss of the Night’ voor Android, geef je aan of je bepaalde sterren wel of niet kunt zien. Je wordt met de app geholpen de sterren te vinden. Aan de hand daarvan kunnen we bepalen hoe veel lichtvervuiling er is. Je wordt gevraagd om 8 sterren te vinden, maar je kunt er nog meer vinden voor een nauwkeuriger meting.

 1. Geef de weersomstandigheden aan,
 2. Zoek een specifieke ster met behulp van de app,
 3. Als je het eenmaal op je scherm hebt gelokaliseerd, zoek dan naar die ster aan de hemel,
 4. Geef aan of die ster zichtbaar of niet zichtbaar is,
 5. Als die niet zichtbaar is, geef aan waarom,
 6. Druk op de verzendknop.
Bekijk de gehele afbeelding

iOS/iPhone: 'Dark Sky Meter’

Met ‘Dark Sky Meter’ voor iOS/iPhone meet je de helderheid van de hemel met behulp van de camera. Daarmee wordt de hemelhelderheid weergegeven als een lichtfactor ten opzichte van een ideale sterrenhemel. Hoe meer metingen je maakt, hoe nauwkeuriger de lichtvervuilings plaatje.

 1. Maak een donkerheid meting door je camera volledig af te dekken en op de knop ‘Dark’ te drukken
 2. Maak een lichtmeting door je camera recht naar de hemel te richten en op de ‘Sky’ knop te drukken voor een lichtvervuiling meting,
 3. Geef de weersomstandigheden aan,
 4. Druk op de ‘Submit’ verzendknop.
Bekijk de gehele afbeelding

Seeing Stars Leiden - Data Map

De gegevens van beide mobiele apps zijn verzameld en inzichtelijk gemaakt op deze kaart, om de niveaus van lichtvervuiling in heel Leiden en de regio aan te geven. Via deze Data Map worden alleen je lichtvervuiling meetgegevens en locaties van de metingen verzameld en gedeeld.

Informatie over de lichtvervuilingsdata - gemeten volgens de Bortle schaal - zijn te vinden op Wikipedia (in het Engels).

Bekijk de kaart

Waar ervaar je zelf last van lichtvervuiling?

Wil je een specifieke geval van lichthinder rapporteren, waar je misschien zelf last van ervaart? Dat kan op de Lichthinder Kaart van de Nacht van de Nacht op www.nachtvandenacht.nl/lichthinder.