Leiden 2022

Leiden European City of Science 2022 is een wetenschapsfestival van 365 dagen lang, boordevol activiteiten, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest, van jong tot oud. Hét doel van Leiden 2022 is om wetenschap en samenleving te verbinden.

European City of Science

De titel European City of Science wordt elke twee jaar door EuroScience in Straatsburg uitgereikt aan een Europese stad. De titel hangt samen met Europa’s grootste tweejaarlijkse multidisciplinaire wetenschapscongres, het EuroScience Open Forum (ESOF), in 2022 vindt de 10e editie in Leiden plaats, de stad van Kennis & Cultuur, met de oudste universiteit van Nederland. 

Online openingsfilm

Programma van 365 dagen

Het programma van 365 dagen lang is voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Iedereen kan meedoen, van vooraanstaande internationale wetenschappers tot nieuwsgierige kinderen. Maar ook kunstenaars, bedrijven, studenten, buurthuizen en musea. Het programma kent elke dag een ander onderwerp, alles kan voorbij komen. Leiden2022 vindt plaats in 101 wijken maar ook op wetenschappelijke congressen.

Programma Leiden 2022

Highlights Leiden 2022

Seeing Stars Leiden

In het jaar dat Leiden European City of Science is, brengen Daan Roosegaarde en UNESCO de sterren terug naar Leiden. “Licht uit, sterren aan!” Op 25 september 2022 gaat dit bijzonder experiment plaatsvinden: in de wijde omgeving van de Leidse Oude Sterrewacht gaan een uur lang alle lichten uit.

Seeing Stars Leiden
Daan Roosegaarde in de Leidse Sterrewacht.

Who Knows

Het thema van Leiden2022 is ‘Who Knows’, volledig in de huidige tijdsgeest waarin opportunisme en deepfakes knagen aan de wetenschappelijke integriteit en waarheidsvinding. Who Knows gaat over wie tegenwoordig de wijsheid in pacht heeft. Wie bepaalt wat waar is en wie weet hoe de toekomst eruit ziet?

Trailer Leiden2022
  • Trailer Leiden2022

Kennisstad Leiden

De Volkskrant Kennisbijlage van 21 januari 2022 stond in het thema van Kennisstad Leiden. Je leest in de 12 pagina's tellende bijlage meer over o.a. European City of Science en interessante kennisprojecten in de stad. 

Lees de kennisbijlage
Rijksmuseum Boerhaave tentoonstelling Besmet!

Ontdek Leiden