Leiden, European City of Science 2022

​De ESOF Supervisory Board van EuroScience heeft zowel Trieste als Leiden de organisatie van het Euroscience Open Forum toegekend. Beide steden hebben op 29 juni in Straatsburg hun voorstel gepresenteerd. ESOF 2020 wordt georganiseerd door het Italiaanse Trieste, in 2022 mag Leiden het prestigieuze congres organiseren. Voor de organisatie in Leiden hebben Universiteit Leiden, Gemeente Leiden, Leiden Marketing en The Hague Convention Bureau de krachten met succes gebundeld.

Trailer Leiden2022
  • Trailer Leiden2022

Leiden European City of Science 2022

Leiden wordt European City of Science 2022. Dit betekent een programma van 365 dagen lang voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Samen met tal van nationale en internationale partners wordt het jaar georganiseerd om wetenschap en samenleving te verbinden. Iedereen kan meedoen, van vooraanstaande internationale wetenschappers tot nieuwsgierige kinderen. Maar ook kunstenaars, bedrijven, studenten, buurthuizen en musea.

In 2022 laat Leiden aan Europa zien dat zij een echte kennisstad is. Via lokale actie met internationale aantrekkingskracht op een Europees podium. Het programma kent elke dag een ander onderwerp: vleermuizen, de hik, diabetes of artificial intelligence, alles kan voorbij komen. Leiden2022 vindt plaats in 101 wijken, maar ook op wetenschappelijke congressen.

EuroScience Open Forum Zo is Leiden2022 onder andere gastheer van de 10e editie van het EuroScience Open Forum (ESOF). ESOF is Europa's grootste en meest prominente wetenschappelijke conferentie voor interdisciplinair onderzoek en innovatie. De conferentie heeft als doel om wetenschappelijke inhoud te leveren met debatten over de laatste ontwikkelingen en ontdekkingen op het gebied van wetenschap, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. ESOF bespreekt hoe onderzoek en innovaties ons vooruit kunnen helpen.

Het thema van Leiden2022 is ‘Who Knows’, volledig in de huidige tijdsgeest waarin opportunisme en deepfakes knagen aan de wetenschappelijke integriteit en waarheidsvinding. Who Knows gaat over wie tegenwoordig de wijsheid in pacht heeft. Wie bepaalt wat waar is en wie weet hoe de toekomst eruit ziet. Aan de basis van Leiden2022 staan de founding partners: LUMC, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en Hogeschool Leiden. Voel je vrij om ideeën te delen met Lucien Geelhoed (intendant) via l.geelhoed@leiden2022.nl of met Meta Knol (directeur) via m.knol@leiden2022.nl. Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Leiden2022

Kandidaten gelijkwaardig

De ESOF Supervisory Board vond de voorstellen van Trieste en Leiden indrukwekkend en solide . Op basis daarvan is besloten beide kandidaten de ‘European City of Science’ te laten zijn in de jaren 2020 en 2022. De keuze voor Trieste in 2020 komt voort uit de verbindende link van Trieste met Oost-Europa en Centraal Oost Europese wetenschappers, zakelijke netwerken, politiek en maatschappij waarbij ESOF2020 wordt ingezet als de verbindende factor. Leiden daarentegen, als eeuwen oude Europese wetenschaps – en cultuurstad wordt geroemd om haar universiteit vermaard om de mathematische, natuur-, gezondheids-, en sociale wetenschappen. De stad is met het Leiden BioScience Park het perfecte voorbeeld van de verbinding tussen wetenschap en de toepassing daarvan, daar waar Den Haag staat voor een stad van Internationaal Vrede en Recht.

Prof. Gail Cardew, voorzitter van de ESOF Supervisory Board:  “De zo verschillende tradities van Trieste en Leiden en de diversiteit in onderzoek, het leggen van zakelijke verbindingen en maatschappelijke betrokkenheid gaan ESOF enorm verrijken. We kijken uit naar het gezamenlijk ontwikkelen van een sterk en uitdagend programma met de organisatoren van beide steden”.

Leidse delegatie trots op resultaat

De Leidse kandidatuur wordt gedragen door twee ‘local champions’ van de Universiteit Leiden, Prof. Dr. Corinne Hofman en Prof. Dr. Ferry Breedveld. Beiden zijn zeer trots op het resultaat. “Het binnenhalen van dit congres benadrukt onze wetenschappelijke positie als kennisstad. Europa’s grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres brengt een delegatie van ruim 4.500 wetenschappers en technologische leiders naar Leiden in 2022. Het thema ’Wetenschap, de onuitputtelijke bron van ontdekkingen’ sluit naadloos aan op het stadsmotto ‘Leiden, Stad van Ontdekkingen’”.

Burgemeester Henri Lenferink: “Ik ben enorm trots op de samenwerking, deze illustreert opnieuw de enorme ambitie van de stad en de Universiteit om Leiden te profileren als internationale kennisstad. De keuze van ESOF Supervisory Board voor Leiden in 2022 bewijst dat dit inmiddels ook gezien wordt.”

Directeur Martijn Bulthuis van Leiden Marketing benadrukt dat hij ervan overtuigd is dat dit congres bijdraagt aan de positionering van Leiden. “Naast naamsbekendheid als internationale kennisstad, kunnen we in 2022 ook een grote economische spin-off verwachten, zo leert de ervaring in andere steden”, aldus een trotse Bulthuis.

Manager Leiden Convention Bureau Yvonne Kret geeft aan dat de komst van ESOF Leiden als congresstad een enorme impuls geeft. “Een uitgelezen kans voor ons Leiden Convention Bureau ”, zo zegt Kret.