Jonge Rembrandt - Leiden, waar Rembrandt het licht zag

15 juli 1606

Op 15 juli werd Rembrandt in 1606 als negende kind van een molenaar in Leiden geboren. Hij groeide op in redelijke welvaart en ontwikkelde zich in het begin van deze Gouden Eeuw tot groot kunstenaar. Zowel geïnspireerd door Lucas van Leyden, als opgejut door stads- en leeftijdsgenoot Jan Lievens, die behalve een vriend ook een concurrent van hem was, ontwikkelde hij zijn talent, leerde het vak en experimenteerde met nieuwe technieken en grondstoffen. Terwijl zijn kennis van de schilderkunst groter werd, begon hij ook met het lesgeven van anderen.

Gerard Dou ging op 14-jarige leeftijd bij Rembrandt in de leer. Beïnvloed door Rembrandts schilderen is Dou later ook tot de fijnschilders gaan behoren. Na jaren van experimenteren van lesgeven, groeide Rembrandt uit tot een internationale beroemdheid. Amsterdam is vaak de plek waar de meesterschilder mee geassocieerd wordt, maar in Leiden ontwikkelde de 'Jonge Rembrandt' zich. Hier in de Leidse dynamiek van de vroege Gouden Eeuw onderscheidde hij zich. 

In Leiden is deze Gouden Eeuw nog steeds heel voelbaar en tastbaar. Of zoals een journalist ooit schreef: ‘It’s a working city, not a theme park, but it still feels connected to its past. You feel far closer to the Golden Age here than you do in Amsterdam’. Lees het hele artikel, geschreven door Spectator Life hier.