Vijf cabaretiers en comedians in halve finale Leids Cabaret Festival 2024

Na afloop van de tweede voorronde van het Leids Cabaret Festival maakte de jury van het festival bekend welke vijf van de acht deelnemende cabaretiers en comedians door zijn naar de halve finale. Deze vijf deelnemers zijn Marjolijn Ebels , Said El Hassnaoui, Tim Kroezen, David Linszen en Tobias Tonch.

Tijdens de halve finale op 8 februari dingen deze vijf deelnemers mee naar een felbegeerde plek in de finale. Uiteindelijk spelen drie van hen tijdens de finale op zaterdag 10 februari in een volledig uitverkochte schouwburg. Daarna volgt voor de drie finalisten een tournee langs veertig theaters in Nederland, die op 31 mei, 1 en 2 juni eindigt daar waar het begon: de Leidse Schouwburg.  

De presentatie van zowel de halve finale als de finale is in handen van Jan Jaap van der Wal. Tijdens het juryberaad bij de halve finale geeft Francis van Broekhuizen een gastoptreden. Tijdens de finale een gastoptreden van Ellen ten Damme.

Jury & prijzen 

Het Leids Cabaret Festival telt maar liefst drie prijzen! De juryprijs is de prijs waarmee je dé winnaar van het LCF wordt. De winnaar van deze prijs wordt door de vakjury uitgekozen en wint een cheque om te bouwen aan de toekomst, ter waarde van € 1500, beschikbaar gesteld door du Prie bouw & ontwikkeling. De jury bestaat uit Niek Barendsen (regisseur, schrijver en acteur), Fleur Boots (producent en impresario Sjoege Management), Floor Nicolas (programmeur De Kleine Komedie) en Nina de la Parra (performer, schrijver en zangeres).  

De publieksprijs wordt tijdens de finale, na de drie optredens van de finalisten, door het publiek, bepaald.

De studentenjury, vertegenwoordigd door leden van L.S.V. Minerva, L.V.V.S Augustinus, Asopos de Vliet en A.L.S.V. Quintus, wijst de studenten juryprijs toe aan die cabaretier die met zijn of haar optreden het beste aansluit bij de belevingswereld van studenten. De studentenjury kan kiezen uit alle acht deelnemers, dus ook die deelnemers die de (halve) finale niet gehaald hebben. Deze ontwikkelprijs bestaat uit een optreden in het café van de Stadsgehoorzaal en coaching door een cabaretregisseur ter waarde van € 1500. Het Strategisch Partnerschap, een samenwerking tussen Gemeente Leiden, Leiden&Partners en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, stelt deze ontwikkelprijs beschikbaar voor hét aanstormend talent van het Leids Cabaret Festival.  

Het festival

Het Leids Cabaret Festival is sinds 1978 een vooraanstaand podium voor jong en nieuw cabarettalent. Gevestigde namen zoals Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Najib Amhali, Wim Helsen, Micha Wertheim en recenter Tim Fransen, Kasper van der Laan, Merijn Scholten en Lisa Osterman begonnen ooit hun carrière op het toneel van de Leidse Schouwburg. De organisatie van het Leids Cabaret Festival is sinds 2023 in handen van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal. Leidenaar en komiek Jochem Myjer is ambassadeur van het festival.  

Het Leids Cabaret Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leiden, Leiden&Partners, Bunker Theaterzaken, studentenvereniging Augustinus, Stichting Reünisten Augustinus, Flowsound, Cultuurfonds Leiden, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, B2 Cleaning, du Prie bouw & ontwikkeling, ALV Productions en Van der Kroft.