David Linszen wint op alle fronten Leids Cabaret Festival 2024

David Linszen heeft vanavond overtuigend de 44e editie van het Leids Cabaret Festival op zijn naam geschreven. Zowel de juryprijs, als ook de publieksprijs en de studentenjury prijs wist de Amsterdamse cabaretier in de wacht te slepen. In de finale stond David tegenover finalisten Said El Hassnaoui en Tim Kroezen.

De jury omschreef de show van David Linszen als absurdisme op hoog niveau. “Gedurfd, gekund en geestig. David is vanaf de eerste tot de laatste seconde verrassend, muzikaal, origineel en hypergeestig. Zijn stem, lichaam, mimiek en zijn gedachten; alles is onder controle. Zijn materiaal is eigen, absurdistisch en met een hoge grapdichtheid. We krijgen een kijkje in zijn bizarre hoofd en hij neemt ons mee in zijn hilarisch uitvergrote hunkering. Er was geen enkel voorspelbaar moment.”*

David Linszen (Amsterdam, 1991) 

Davids absurdistische en muzikale programma gaat over iemand die niet in staat is om normaal contact met de buitenwereld te leggen, maar een groot verlangen heeft om dat wel te doen. Hij vindt houvast in zijn eigen ideeën en fantasieën, alhoewel hij zich daar ook in kan verliezen. Het is maar de vraag of het hem lukt om vrede te sluiten met zijn eigenaardigheden. Is er iemand die hem kan redden? 

David is aangesloten bij Comedytrain en treedt regelmatig op in Toomler. Hij regisseerde eerder twee voorstellingen van Daniel Arends, Meer van hetzelfde deel 1 en Thuis praat ik bijna nooit.

Met de winst op het belangwekkende cabaretfestival treedt David in de voetsporen van cabaretiers als Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Najib Amhali, Wim Helsen, Sanne Wallis de Vries, Micha Wertheim en recenter Tim Fransen, Kasper van der Laan, Merijn Scholten, Lisa Ostermann en Stefan Hendrikx.

Leids Cabaret Festival Finalistentour

Na de finale volgt voor de drie finalisten vanaf 5 maart een tournee langs veertig theaters in Nederland, die op 31 mei, 1 en 2 juni eindigt daar waar het begon: de Leidse Schouwburg.  

Het Leids Cabaret Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leiden, Leiden&Partners, Bunker Theaterzaken, studentenvereniging Augustinus, Stichting Reünisten Augustinus, Flowsound, Cultuurfonds Leiden, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, B2 Cleaning, du Prie bouw & ontwikkeling, ALV Productions en Van der Kroft.  

*Uit het juryrapport (zie bijlage). De jury bestaat uit Niek Barendsen (regisseur, schrijver en acteur), Fleur Boots (producent en impresario Sjoege Management), Floor Nicolas (programmeur De Kleine Komedie) en Nina de la Parra (performer, schrijver en zangeres).