Wereldwandelingen

Met de wandelreeks Leidse Wereldwandelingen kom je nog meer te weten over de stad Leiden, over de vele talen, culturen die hier bestudeerd worden en over de historische voetstappen die er zijn gezet. De Leidse wereldwandelingen worden aangeboden door de Faculteit Geesteswetenschappen / Universiteit Leiden in samenwerking met LeidenGlobal en Leiden2022.

 

Sporen van Indonesië

Vanaf 1900 kwamen steeds meer Indonesische studenten studeren in Leiden. Meerdere van hen speelden een rol in de nationalistische beweging en de opbouw van een onafhankelijk Indonesië. Deze wandeling voert langs voor hen belangrijke plaatsen.

Download de wandeling

Sporen van Afrika

Tijdens deze wandeling maak je kennis met gebeurtenissen, personen en gebouwen uit de geschiedenis die Leiden heeft met Afrika. Van de Lakenhal, waar de textielsoorten werden gekeurd die de Hollanders gebruikten als ruilmiddel voor slaven uit West-Afrika, tot de toekenning van een eredoctoraat aan Nelson Mandela. De wandeling is samengesteld door het Afrika-Studiecentrum Leiden.

Download de wandeling

Sporen van het Midden-Oosten

Al meer dan vierhonderd jaar wordt aan de Leidse universiteit het Midden-Oosten bestudeerd, waarmee we in deze wandeling niet alleen het gebied in Zuidwest-Azië bedoelen, maar ook Noord-Afrika en delen van Centraal-Azië. De connectie tussen Leiden en deze gebieden is op allerlei plekken in de stad terug te zien, maar dan moet je wel weten waar je moet kijken natuurlijk…

Download de wandeling

Sporen van poëzie

Wie door de straten van Leiden loopt, fietst of rijdt, kan ze niet over het hoofd zien: de ruim honderd muurgedichten die trots op de Leidse muren prijken. Met gedichten in allerlei talen en in een prachtige vormgeving maakt het project heel wat los bij bewoners en bezoekers van Leiden. Sommigen voelen zich erkend door de stad omdat hun moedertaal vertegenwoordigd is, anderen halen er warme herinneringen mee op aan hun studententijd. Voor deze rondleiding is een kleine selectie gemaakt uit de gedichten en de unieke verhalen die eraan verbonden zijn. 

Download de wandeling

Sporen van vroegmoderne geleerdheid

Leiden als stad van geleerdheid, dat roept een beeld op van professoren, indrukwekkende boekenverzamelingen en statige universiteitsgebouwen. Die liggen inderdaad allemaal aan deze route door het oude stadscentrum, maar bovendien voert deze wandeling langs een driedimensionale tuin, oud drukwerk in vreemde talen en een voor zichzelf sprekende poort.

Download de wandeling

Meer ontdekken