De Leidse Sterrewacht is in de negentiende eeuw gebouwd op een van de oude bastions tegenover de Witte Singel en grenst aan de Hortus botanicus Leiden. De sterrenkundigen zijn er in 1974 uit vertrokken naar nieuwe gebouwen aan de Wassenaarseweg.

De Leidse Sterrewacht is in de negentiende eeuw gebouwd op een van de oude bastions tegenover de Witte Singel en grenst aan de Hortus botanicus Leiden. De sterrenkundigen zijn er in 1974 uit vertrokken naar nieuwe gebouwen aan de Wassenaarseweg. Het gebouw aan de Singel, sindsdien Oude Sterrewacht geheten, is daarna gebruikt als tijdelijke huisvesting voor diverse universitaire groepen. Na een grondige restauratie (2009-2011) is het gebouw nu in gebruik bij de Juridische faculteit. De telescopen en koepels worden gebruikt door studenten en vrijwilligers die deze voor het publiek openstellen tijdens speciale open dagen, lezingen en rondleidingen.

Op woensdag, feestdagen en in het weekend zijn er gratis rondleidingen naar een van de telescopen voor bezoekers van de Hortus botanicus Leiden. Daarnaast is het mogelijk om een volledige rondleiding te krijgen naar alle telescopen en door het hele gebouw voor 90 euro per 15 personen.

Locatie