Stadhuis

Contact

Stadhuisplein
Stadhuisplein 1
2300 PC LEIDEN
Plan je route

De façade van het stadhuis dateert uit 1595. Verscheidene Pilgrims zijn getrouwd in het stadhuis, onder wie William Bradford en Dorothy May.

De façade van het stadhuis dateert uit 1595. Verscheidene Pilgrims zijn getrouwd in het stadhuis, onder wie William Bradford en Dorothy May. Het burgerlijk huwelijk was een Nederlandse uitvinding. Omdat de Pilgims in de eerste jaren in Amerika geen priester hadden, hebben ze naar Leids voorbeeld het burgerlijk huwelijk ingevoerd.

Zetel van het stadsbestuur
Aan de Breestraat stond al in de middeleeuwen het Leidse stadhuis. Het gebouw kreeg eind zestiende eeuw een nieuwe gevel in renaissancestijl, de mode van die tijd. Hiermee wilde het bestuur de nieuwe voorspoed van de stad laten zien. In 1574 was Leiden nog belegerd geweest door de Spanjaarden. Ondanks honger en pest hield de stad stand en op 3 oktober kon ze worden bevrijd. Verschillende onderdelen van de stadhuisgevel herinneren aan Leidens Beleg en Ontzet.
Het stadhuis brandde in 1929 bijna volledig af. De gevel werd weer opgebouwd, maar daarachter verrees een geheel nieuw gebouw.

Locatie