Rembrandts vier zintuigen

In 2024 bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. Dat wordt gevierd met de presentatie: Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen. Rembrandt maakt deze reeks, zijn vroegst bekende werk, als hij rond de 18 jaar oud is en in Leiden woont. De presentatie bestaat, naast de Brillenverkoper (het Zicht) uit de eigen collectie, uit drie werken uit The Leiden Collection uit New York: de Operatie (het Gevoel), de Drie zangers (het Gehoor) en de Flauwgevallen patiënt (de Reuk). 

De vier schilderijen zijn elke dinsdag t/m zondag t/m 16 juni 2024 van 10.00-17.00 uur te zien in Museum De Lakenhal.

Bestel je tickets
MUSEUM DE LAKENHAL VERENIGT VIER ZINTUIGEN-SCHILDERIJEN VAN REMBRANDT

Young Rembrandt Studio

In 1606 werd Rembrandt van Rijn als negende kind van een molenaar in Leiden geboren. Hier zag hij het licht en groeide op in redelijke welvaart. Hij ontwikkelde zich -in de 17e eeuw- tot een groot kunstenaar. De 17e eeuw is in Leiden nog steeds heel voel -en tastbaar.

Vanuit Museum De Lakenhal loop je binnen vijf minuten naar de Young Rembrandt Studio, het 17e eeuwse huis aan de Langebrug 89 in Leiden. Hier leerde Rembrandt in zijn beginjaren (1606 – 1630) schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh.

Young Rembrandt Studio

Laat je schetsen

Rembrandt was tien jaar toen hij naar de Latijnse School ging, van 1616 – 1620. De Latijnse School was de voorloper van het huidige gymnasium en was bedoeld als vooropleiding voor de universiteit. Er werd alleen in Latijn gesproken en les gegeven. Hier leerde Rembrandt ook voor het eerst schetsen. Hij volgde er tekenlessen van Henricus Rieverlinck, zijn eerste tekenleraar.

Young Rembrandt School

Wandel langs alle Rembrandt highlights

Wandel de Rembrandt route en ontdek het verhaal van de Jonge Rembrandt in Leiden. Rembrandt van Rijn werd in 1606 geboren en leerde in Leiden tekenen, etsen en schilderen. Tijdens deze wandeling kom je langs bijzondere locaties en ontdek je het Leiden van Rembrandt. De Rembrandt Route is voor € 6,95  verkrijgbaar bij de VVV Leiden of bestel via de webshop.

Meer over Rembrandts jeugd in Leiden

Lunchtips

Van cultuursnuiven krijg je trek! Van een snelle hap tot borrelplank of van sjiek diner naar vegan. Lekker eten kun je in Leiden. We zetten de leukste eetstekken voor je op een rijtje. in Leiden zit je heerlijk!

Lekker lunchen

Wat is er nog meer te doen?