Stoomtrein Katwijk Leiden

J. Pellenbargweg 1 2235 SP VALKENBURG ZH
tel 071 572 4275

Zodra je het station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met zijn antieke houten rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Hard gaat het allemaal niet. Het is een echt ‘boemeltreintje’ dat veel opa’s en oma’s nog kennen uit hun jeugd. Die sfeer van toen beleef je bij de Stoomtrein Katwijk Leiden nog steeds.

En… als je het leuk vindt, vraag dan aan de stoker of de machinist of je even op de locomotief mag om naar het vuur te kijken.

Kom langs! Ruik, kijk en geniet van de sfeer van vroeger, toen de stoomtrein in Nederland nog zorgde voor het vervoer van mens en product. Inmiddels is dat allemaal voltooid verleden tijd. Maar bij de Stoomtrein Katwijk Leiden ontdek je hoe belangrijk het spoor ooit was.

Binnen en buiten
Bij ons is veel te zien en te doen! Je komt binnen in een echt stationsgebouw waar je een ouderwets treinkaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar de antieke rijtuigen, de stoom- en diesellocomotieven. De machinist lijkt elk moment terug te kunnen keren in zijn kantoortje; zijn jasje hangt er nog en ook de olielampen voor de locomotief staan al klaar. In de tuinderij ervaar je wat daar ooit allemaal per spoor gebeurde. En in het binnenmuseum ten slotte ontdek je hoe stoom werkt en welke rol de stoomtrein in Nederland ooit had.

Aanraken mag!
Oud of jong, in dit levende museum heb je plezier. Je mag bijna overal op, in en aan zitten. Kinderen nemen plaats op de plek van de machinist, zetten modeltreinen in beweging, spelen uren achter elkaar met de speelgoedtreinen of doen de speurtocht. Voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten.
De ouders kunnen, als ze uitgekeken zijn, genieten van een lekker kopje koffie.

Dienstregeling
Het museum is open van 10.30 tot 16.30 uur.
De stoomtrein langs het Valkenburgse Meer vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur (duur 30 min).
Aansluitend op de stoomtrein kun je overstappen op de dieseltrein met open wagens naar onze remise voor een bezoek aan het museumdepot. De dieseltrein vertrekt om 11.40, 12.40, 13.40, 14.40, 15.40 uur (duur 30 min). De dieseltrein rijdt van april tot eind september.

Toegangsprijzen
Volwassenen € 9,00
Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 7,00
Kinderen (0 t/m 3 jaar) gratis toegang

Kaartjes zijn de hele dag geldig en geven toegang tot beide treinritten, het binnen- en buitenmuseum en het museumdepot.

Voor een aantal evenementen geldt een toeslag van €1,00 per kaartje op de hierboven genoemde prijzen.

De Museumkaart is bij ons niet geldig.

Zie hieronder voor meer informatie

Voorzieningen

 • Toegankelijk voor gehandicapten
 • Aangepast voor gehandicapten
 • rolstoeltoegankelijk toilet
 • Kinderspeelhoek
 • Speelveld
 • gehandicaptenparkeerplaats

Ligging & parkeren

 • Aan/bij natuurwater
 • Autovrij terrein
 • Eigen parkeerterrein
 • Parkeren bij accommodatie
 • Parkeergelegenheid bussen