Streekproducten

Leidse kaas en haring uit Katwijk zijn wereldberoemd. Maar ken je deze lokale specialiteiten al?

koekjes.jpg

 

De Oegstgeester-dakpan

De Oegstgeester-dakpan wordt ook wel een beverstaart of hartpan genoemd. De platte vorm en dubbele rand verleenden hem zijn kenmerkende voorname uitstraling. Bij Bakkerij Hugo de Groot in Oegstgeest bakt tegenwoordig overheerlijke koekjes met dezelfde naam. Je vindt hun winkels in De Kempenaerstraat op nummer 20 en 111.

foto_postzegels.jpg

 

Terug naar Oegstgeest postzegels

Met een kaart of brief schenk je aandacht aan vrienden, familie en kennissen. Met een “Terug naar Oegstgeest” postzegel maak je ze helemaal bijzonder. De postzegels zijn te koop voor 11 euro per vel van 10 zegels bij de Rijnlandse Boekhandel in winkelcentrum De Lange Voort.

leids_laken.jpg

 

Nieuw Leids laken

Museum De Lakenhal blaast de geschiedenis van het Leids Laken nieuw leven in. Vijf kunstenaars en ontwerpers, waaronder Edwin Oudshoorn en Petra Blaisse, hebben een hedendaagse versie van het Leids Laken ontworpen, geïnspireerd op de collectie van het museum en het ambacht dat er achter schuil gaat. Dit ‘Nieuw Leids Laken’ is exclusief te koop in de museumwinkel.

leids_bal.jpgDe Leidse Bal

Blauw van buiten. Handgemaakt. Een fijne chocolade-‘bite’ en zalig zacht van binnen. Heb jij de nieuwe stadsbonbon van Leiden al geproefd? De Leidse Bal wordt door de chocolatiers van CARLZ met zorg gemaakt van de beste Callebaut-chocolade in combinatie met Goeie Mie Gin. Deze karakteristieke gin geeft met zijn botanische ingrediënten de verrassende eigenheid aan de bonbon. De traktatie van Leiden. Verkrijgbaar bij diverse winkels in de regio, waaronder boekhandel DeKler, VVV Leiden en Jamin Luifelbaan.

gin.jpg

 

Ben jij een gin liefhebber?

Boek dan eens een proeverij op de Hangaar van Valkenburg. Driftwood Gin ontwikkelde vier smaken die je echt moet proberen. Ze hebben ook een webshop voor een thuisproeverij.

chateau_deux_filles_dick_distill.jpg
Chateaux deux filles

In Voorschoten is een prijswinnende wijnboer actief. Op Chateau deux filles staan drie verschillende soorten druiven waarvan Dick van Straalen rode, witte en rosé wijn maakt. Daarnaast maakt Dick fruitwijn en likeuren waaronder Wedde Water; dè borrel van Voorschoten. Dick won al diverse prijzen waaronder de gouden kurkentrekker en beste hobby wijnboer van Nederland in 2017, 2018 en 2019. Alle wijnen zijn gebotteld in handzame 37, 5 cl flesjes, vanwege de beperkte productie. Te koop bij slijterij Adegeest in Voorschoten en bij Going Nuts in Leiden. Een rondleiding en proeverij op de wijngaard kan ook.

boerderij_nellesteijn_winkel.jpg

 

Echte boerenkaas 

Op een mooi stuk weidegebied in Wassenaar ligt boerderij en -winkel Nellesteijn. Een ambachtelijk veehouderijbedrijf met 80 zwartbonte melkkoeien, 55 jonge kalveren en pinken, 70 fokschapen en nog wat hobbyvee. Van woensdag t/m zaterdag kun je in de stallen kijken. In de winkel zijn diverse soorten boerenkaas te koop. Kom proeven en laat je verrassen door het assortiment streekproducten en boerderijzuivel.

Lokale brouwerijen zijn hip!

En in onze regio zijn er vele, waaronder:

crooked_spider_wassenaarse_slag.jpgCrooked Spider

Niels Beekhuizen is levensmiddelentechnoloog. Zijn Crooked Spider is een kleinschalige brouwerij in Wassenaar, waar hij ambachtelijke bieren van hoge kwaliteit brouwt. Hij heeft recent twee nieuwe bieren gemaakt: “Met de Wassenaarse Slag”, een uniek witbier, ideaal voor aan ons mooie strand. Met sinaasappelschillen, koriander en dennentoppen. En “Of je Wind lust?!” een meergranen tripel, met haver, tarwe en gerstemout, Belgische gist en Tjsechische hoppen. Geïnspireerd door de Wassenaarse korenmolen Windlust. De bieren zijn verkrijgbaar in heel Nederland. Je kan op afspraak een bezoek aan de brouwerij brengen of een bierproeverij reserveren.

brouwerij_cave_4.png

 

Brouwerij CAVÉ

Ze maken zelf al “Paapje-tripel” en “Pareltje aan de Vliet”, maar je kan er ook je eigen bier maken. Brouwerij CAVÉ in Voorschoten organiseert het hele jaar door op verschillende zaterdagen en zondagen een brouwworkshop. Na uitleg ga je zelf aan de slag. Wordt het een dubbel, tripel of ..?.

brouwerij_pronck_leiden.jpg

 

Pronck bier

Per maand brouwen ze hier 5000 liter bier. Alle bieren ontwikkelen, brouwen en bottelen ze zelf. Benieuwd hoe dit werkt en wil je een kijkje nemen in de Pronck brouwerij in Leiden? Je bent welkom. Heb je zin in een proeverij van de bieren? Ook dat kan. In de brouwerij, bij jou op het werk of op een externe locatie naar keuze. Pronck heeft ook geweldige borrelboxen en nog beter: ze leveren door heel Nederland!

Tips