Rijke cultuur

Deze streek is in het trotse bezit van een groot aantal musea. Of je nu houdt van kunst, auto’s, dinosauriërs, mummies of wetenschap; er is altijd wel een interessante tentoonstelling ergens vlakbij. Voor alle musea geldt dat je vooraf een online reservering dient te maken voor je entree.

Musea

 

boerhave_besmet.jpg

 

Hoe actueel wil je het hebben? In Rijksmuseum Boerhaave is vanaf 17 juli tot 9 januari 2021 de tentoonstelling Besmet! te zien over de uitbraak van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Natuurlijk gaat de tentoonstelling ook in op de recente uitbraak van het coronavirus en sluit het aan bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad. 

katwijks_museum.jpg

 

In het Katwijks Museum is ‘Light and Shade’ van fotograaf Dirk van Egmond nog te zien tot en met 5 september. De tentoonstelling 100 jaar Quick Boys blijft een voltreffer tot en met 22 augustus. Daarnaast is er de vaste collectie met onder meer de bijzondere collectie 19e en 20e -eeuwse schilderkunst, alle facetten van het visserijleven, de maritieme wereld, de rijke Katwijkse klederdracht en de permanente expositie Katwijk in Vogelvlucht.

neko02.jpg

 

 

Tot 13 september toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Neko. De kat in Japanse kunst’. Grote en kleine liefhebbers van katten en Japanse kunst mogen deze tentoonstelling niet missen! 

maxliebermann.jpeg

 

Houd je van wandelen en fietsen en wil je tegelijkertijd cultuur opsnuiven? Doe dan de Max Liebermann kunstroute. Liebermann was een beroemde Duitse impressionistische schilder die de beginjaren van de badplaats Noordwijk op het doek heeft vastgelegd. Een mooie route voert je langs 24 panelen van zijn schilderijen precies geplaatst op de plek waar hij ze heeft geschilderd. De route start en eindigt bij de VVV Noordwijk. noordwijk.info/wandelen.

hortus.jpg

 

Nog t/m 26 november besteedt de Hortus botanicus Leiden aandacht aan Amerikaanse planten die op het moment dat het schip de Mayflower naar Amerika vertrok bekend waren in onze streken.

 

koen_van_toen.png

 

Benieuwd naar alle historische geheimen van Noordwijk? Ga wandelen met historicus Koen Marijt van ‘Koen van Toen’ en leer alles over de kuuroordgeschiedenis van de badplaats. Tijdens deze wandelingen maak je op een interactieve manier kennis met de omgeving. Door middel van foto’s, oude verhalen en feitjes kom je veel te weten over de veelzijdige historie van Noordwijk. Reserveer op koenvantoen.nl

volkenkunde_julia_st.jpg

 

Vanaf 10 juli is in Museum Volkenkunde de expo 'First Americans' te zien, waarin de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord Amerika centraal staan. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen.

schilderen_aan_zee.jpg

 

Voor Katwijk en Plein Air, schilderen aan zee, komen de kunstenaars dit jaar één voor één naar Katwijk in plaats van allemaal tegelijk. Zo ontstaat gaandeweg een tentoonstelling. Deze is te bezoeken van 4 juli tot en met 27 september op weekenddagen in het DUNAatelier op het Duinplein tegenover de vuurtoren.

voorlinden2.jpg

Museum Voorlinden in Wassenaar is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het bevat de kunstverzameling van Joop van Caldenborgh, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. De permanent geïnstalleerde werken zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Tot 20 september bezoek je er Momentum, over het kantelpunt dat een verschuiving veroorzaakt. De seconde waarin dat ene bepalende inzicht binnenvalt, waardoor nieuwe ideeën ontstaan.

louwmand.jpg

Een must-see, ook voor niet-autoliefhebbers. Het Louwman Museum nabij Wassenaar herbergt ’s werelds oudste privécollectie automobielen. Kenners beschouwen de collectie van ruim 250 antieke en klassieke automobielen als één van de mooiste ter wereld. Het museum zelf is overigens ook een architectonisch hoogstandje. In de hoogste versnelling eropaf dus!

duivenvoorde.jpg

Kasteel Duivenvoorde is een buitenplaats met een statig omgracht edelmanshuis in een schitterend Engels landschapspark. Het is een van de oudere kastelen van Zuid-Holland. Het werd al in 1226 genoemd. Het is echt een parel; die tot zeer recent nog werd bewoond. Bezoek het kasteel en de tentoonstelling met een rondleiding. Park en landgoed zijn het hele jaar geopend voor wandelaars.

museum_voorschoten.jpg

 

In het hart van historisch Voorschoten, de Voorstraat, huist het charmante Museum VoorschotenEen museum van, voor en over Voorschoten met het accent op de lange en rijke geschiedenis van het dorp. Hier is ook het Toeristisch Informatie Punt van Wassenaar en Voorschoten gevestigd.

 

Tips