Puur natuur

Wandelen, fietsen, yoga. Op stap met de boswachter, vogels spotten in het duin. Het rijke verleden opsnuiven van weelderige landgoederen. Voor een ontspannen dagje buiten of een uitdagende tocht hoef je nooit ver weg.

Landgoederen en kasteelparken

 

tulpenboom_voorjaar_high_res_00033.jpg

 

 In het parkbos van landgoed Oud – Poelgeest in Oegstgeest staat ook een Tulpenboom. Deze staat er al sinds de tijd van Herman Boerhaave. De Tulpenboom was een inspiratiebron voor de Jan Wolkers. De cadmiumgele herfstkleuren zie je onder meer terug in zijn laatste werk “Het Grote Gele Doek” dat te zien is in Museum De Lakenhal in Leiden.

kasteel_d_herfst_3.jpg

 

Behalve het kasteel heeft ook de tuin van Duivenvoorde in Voorschoten de status van rijksmonument. De parkaanleg met schitterende (ver)gezichten, lanen en slingerpaden kent een bijzondere flora en fauna. Het park is als een groene oase van rust en erg geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers. Honden niet toegestaan.

raadhuis_de_pauw_grimbergen_installaties.jpg

 

In en rond Wassenaar zijn vele landgoederen toegankelijk, waaronder het achttiende-eeuwse Huize De Paauw, het fraaie raadhuis van de gemeente Wassenaar. Aanrader is de Prinsessetuin uit 1851, een bloementuin geïnspireerd op de antieke oudheid.

leeuwenhorst.jpg

 

Een recent opgeknapt natuurgebied is het Nieuw Leeuwenhorstbos bij Noordwijk. In het avontuurlijke speel- en activiteitenbos kunnen kinderen zich heerlijk uitleven en er is een vogelkijkscherm met informatieborden over de soorten die je kunt spotten

horsten.jpg

Het Koninklijk Landgoed de Horsten vormt de natuurlijke scheiding tussen Wassenaar en Voorschoten, een gebied met veel wandel- en fietsroutes en het authentieke theepaviljoen “de Horsten”, voormalig schiethuis van ZKH Prins Frederik der Nederlanden. Koning Willem Alexander, koningin Maxima en de drie kinderen woonden tot voor kort op Landgoed De Horsten.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen is het schitterende brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het park is 47 km lang en omvat meerdere natuurgebieden, waaronder Meijendel en Noordvoort.

meijendel.jpg

Meijendel is een prachtig duingebied bij Wassenaar en Katwijk. Hier kun je heerlijk fietsen en urenlang wandelen door bos en de hoge duinen. Je kunt her en der uitkijken over infiltratieplassen, die belangrijk zijn voor de waterwinning. Het gebied is erg rijk aan plant- en diersoorten. In het Bezoekerscentrum kun je meer leren over het rijke vogelleven en de fragiele vegetatie.

noordvoort.jpg

Noordvoort is een strandreservaat tussen Noordwijk en Zandvoort. In dit stuk totale ongerepte natuur worden regelmatig nieuwe plantsoorten ontdekt. Sinds kort is het toegestaan om door dit gebied te wandelen.

Routes

 

Trekvaartroute

Trekschuiten waren hét openbaar vervoer van de17e eeuw, Leiden en Oegstgeest vormden een belangrijk knooppunt in het trekschuitennetwerk. In 1656 werd de Haarlemmertrekvaart aangelegd, hier vertrok men naar Haarlem en Amsterdam. De Trekvaartroute (18,5 km fietsen door Leiden en Oegstgeest) laat je deze historische waterwegen zien en beleven. Onderweg is er daarnaast van alles te doen en zijn er diverse afstappunten.

Trekvaartroute

 

amsterdamsewaterleidingsduinen_jeannettevanstarkenburg.jpeg

 

De Amsterdamse Waterleidingduinen kun je bij De Zilk betreden. Het informatiebord bij de ingang geeft verschillende wandelroutes aan. De paden zijn grotendeels verhard, waardoor het gebied goed toegankelijk is voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. Je kan het duingebied ook in met paard en wagen. Paul van der Stap neemt je graag mee in zijn huifkar.

boswachtermarkkras.jpeg

 

Volg de boswachterspaden en ervaar de magische verhalen van de natuur. Boswachters van Staatsbosbeheer kennen het gebied en weten waar de mooie plekjes te vinden zijn. Voor jou hebben zij de allermooiste wandelroutes uitgestippeld. Ontdek de natuur vanuit een ander perspectief en geniet van bijzondere planten, dieren en prachtige uitkijkpunten.

singelpark2.jpg

 

De Leidse singelstructuur is uniek en vormt een interessant groen wandelrondje. Om de route te verbeteren en het gebied als één Singelpark te beleven worden deze zomer extra bruggen aangelegd. Maar ook nu al kun je de route prima volgen langs informatie- en herkenningspunten.

Terug naar de natuur


yogamichellebraams.jpeg

 

Yoga in de natuur, in de duinen, op het strand. Werk aan lichaam en geest kan overal. Yoga Beach en Yoga Puur bieden lessen aan op diverse fijne buitenlocaties in en om Noordwijk. Je kunt ook online lessen volgen.

botanical_chalking.jpg

 

Doe jij al mee? Botanical chalking of botanisch stoepkrijten is een ware rage. Je schrijft met stoepkrijt de namen bij onkruid op de stoep en deelt je vondst via social media. Hiermee help je anderen om planten te herkennen en te waarderen. Ondersteund door Hortus botanicus Leiden.

moonsfarm.jpg

 

Kom tot rust bij Moon’s Farm aan de Leeweg in Noordwijk. Verdiep je in kruidengeneeskunde, zelfontwikkeling en spiritualiteit. De eigenaren eren de traditionele Noordwijkse kruidenteelt. Je vindt er allerlei kruiden, kunst en bijzondere activiteiten zoals yoga en een blotenvoetenpad.

moedertjegroen_1.jpg
Natuurgids Tessa verzorgt als
Moedertje Groen inspirerende activiteiten zoals een schemerwandeling, een workshop over uilen of een interactieve strand & zee wandeling in de omgeving van Noordwijk. Tijdens alle excursies staat de natuur centraal. Ook leuk als school- of teamuitje.

leidse_hooitocht2020_foto_buro_jp.jpg

 

Doe met het hele gezin mee aan de ‘Leidse Hooitocht’ door Polderpark Cronesteyn. Deze vindt plaats in de laatste week van de zomervakantie. Boek online en kies een tijd waarop jullie als gezin op pad willen. Tijdens de tocht valt er van alles te doen en te beleven: je kunt op slootjessafari, het blotevoetenpad bewandelen, wildplukken en kanovaren. www.leidsehooidagen.nl

Tips

Tips