Kinderen overbruggen

Maker: Fleur van den Berg (1972)
Locatie: Stevenshofbrug over de Veenwatering
Jaar plaatsing: 2008
Materiaal: glasapplicaties

kinderen_overbruggen_fleur_vd_berg_11_06_1.jpgSchildpadden die torenflats worden, een hondje met een koffiemolentje op zijn rug en enkele bizarre vissen: al deze ‘beesten’ en meer sieren sinds november 2008 in alle kleuren van de regenboog de transparante geluidsschermen van de Stevenshofbrug in Leiden. Maar hoe komen die merkwaardige dieren daar eigenlijk?

Het begon allemaal bij de werkgroep Wijk Stevenshof. Onder het motto ‘Veilig opgroeien’ probeert deze werkgroep jongeren bij hun wijk te betrekken. Aan de Leidse beeldend kunstenaar Fleur van den Berg werd gevraagd een mooi project met kinderen te bedenken. Al uit een eerder kunstwerk (‘Poow Mood Boom’, Aalten, 2006) bleek duidelijk dat zij daar affiniteit mee heeft.

Van den Berg dacht met groep zeven (en acht) van vier basisscholen uit de Stevenshof (De Stevenshofschool, ‘t Klankbord, De Zwaluw en de Anne Frankschool) na over huizen, vervoermiddelen, planten en dieren van een nieuwe, zelfbedachte omgeving. Maar liefst 180 kinderen zetten hun fantasieën daarover met verf op papier. Daaruit selecteerde Van den Berg de meest wonderlijke exemplaren. Samen met glasspecialist Heleen van der Spek mochten de leerlingen helpen bij de uitvoering in glas.

Hoewel de tekeningen van de hand van de leerlingen zijn, schemert het handschrift van Van den Berg er hier en daar doorheen. Vooral de grotere vormen herinneren aan haar ‘Packmanboy’ (2003), een knalrood mannetje met een vissenkop dat op zijn beurt weer verwijst naar het bekende computerspelletje. Humor is nooit ver weg. De kindertekeningen bezitten echter minder de tegenstellingen tussen betekenis en materiaal dan bij Van den Berg gebruikelijk.

Intussen ziet het H.L. Druckerfonds ‘Kinderen Overbruggen’ als voorbeeldproject voor een nieuw initiatief dat het samen met Fonds1818 heeft genomen: ‘Wijken voor kunst’. Ook daarbij gaat het om kunstprojecten die de sociale samenhang in een buurt of wijk verbeteren.

www.kinderenoverbruggen.nl en www.fleurvandenberg.nl


Beelden in de Stad weergeven op een grotere kaart