Zonder titel Herby Nijenhuis

Maker: Herby Nijenhuis (1945)
Locatie: 
Houtlaan, basisschool Woutertje Pietersen
Jaar plaatsing: 
1992
Materiaal: 
Diverse materialen
Zie ook: 'Vissen'

zt herby nijenhuis 2

Als het tijd is om de kinderen weer van school te halen, verzamelen de moeders zich voor de entree bij het schoolplein van basisschool Woutertje Pieterse. Een hen en een haan scharrelen kalmpjes rond, niet onder de indruk van de groep vrouwen. Boven hun hoofden, heel onopvallend, zitten twee objecten aan de bomen die de entreehekken flankeren. Het zijn twee waaiervormige objecten, bestaand uit metalen pennen aan de rand met elkaar verbonden door een soort vlechtwerk. De vormen lijken natuurlijk, golvend bijna en hebben wel iets weg van de schubben van een karper. Dat het metaal intussen groen is uitgeslagen, versterkt het natuurlijke karakter alleen maar.

Herby Nijenhuis, die ook de vissenwindwijzer aan het Maria Gijzenplein bedacht, maakte het werk ‘Zonder Titel’ in 1992 voor de basisschool in het kader van de percentageregeling. Door de plaatsing, aan weerszijde van de toegang, lijken ze alternatieve poorten. Maar in plaats dat ze een strenge afscheiding zijn, ogen ze eerder uitnodigend en laten ze genoeg ruimte voor iedereen.

Nijenhuis maakt deel uit van een groep van vijf Leidse kunstenaars. Onder de noemer G5 exposeren ze sinds 1998 in wisselend verband. Hoewel ze alle vijf ander werk maken, hebben ze allemaal een abstracte beeldtaal gemeen die sterk associatief is. Daarnaast werken ze stuk voor stuk in serie.

Die abstracte, associatieve beeldtaal is ook terug te vinden in het kunstwerk van Nijenhuis aan de Houtlaan. De associatie van uitnodigende toegangspoorten bewerkstelligt hij door op díe plek zodanig materialen en vormen te combineren dat het organische en het kunstmatige samenkomen. Daardoor ontstaat een spanningsveld, of juist wederzijdse beïnvloeding. Dat zien we in ‘Z.T’. Koud en hard is het metaal allang niet meer. Het hoort bij de boom.


Beelden in de Stad weergeven op een grotere kaart