Zonder titel

Maker: Fred van der Linde (1950)
Locatie: Antoinette Kleijnstraat 4, schoolplein Stevenshofschool, oorspronkelijk schoolplein Lorentzschool
Jaar plaatsing1987
Materiaal:
 Metaal en coating

fred vd linde 11 06 3Zeven kunstenaars uit de Leidse regio hadden gereageerd op de vraag van de Commissie percentagegelden en kunstopdrachten om een schetsontwerp te leveren voor het schoolplein van de nieuwbouw van basisschool de Lorentzschool in de Leidse Professorenwijk. Het moest een beeld worden dat niet in harmonie met de omringende architectuur zou zijn.

De commissie koos voor Fred van der Linde omdat hij “beeldend het sterkste was, zeer materiaalkundig en geen clichés gebruikt”. Aldus de commissie in een toelichting van hun keuze aan B&W. Er was bij de commissie wel enige twijfel of de verstilde, abstracte beeldtaal van deze kunstenaar bij de basisschoolleerlingen zou aanslaan. Maar het uitbundige kleurgebruik en het materiaal waren doorslaggevend. Het zijn dan ook zeer kleurrijke sculpturen.

Eigenlijk heeft Van der Linde hier zijn papieren sculpturen in metaal uitgevoerd, inclusief het vlechtwerk. Via een opleiding tot decoratieschilder, de Vrije Akademie in Den Haag, pottenbakken en de kunstacademie in Den Bosch is Van der Linde uiteindelijk beeldhouwer geworden. Het polderlandschap vormde voor zijn vroege werk een belangrijk vertrekpunt. Begin jaren tachtig maakt hij beelden waarin het contrast tussen grillige takkenbossen en strakke metaalvormen haast het menselijk ingrijpen in de natuur symboliseren.

In diezelfde tijd neemt Van der Linde ook literatuur (bijvoorbeeld Slauerhoff) als uitgangspunt. De sculpturen die uit deze werkwijze voortkomen zijn weliswaar geabstraheerd, maar hier en daar nog net herkenbaar. Zo maakt hij voor een tentoonstelling bijvoorbeeld een soort bootje van gevlochten repen papier. Wat het vlechtwerk betreft, lijkt dat bootje heel erg op de beelden voor het schoolplein van de Lorenztschool. In frisse, spetterende kleuren kobalt blauw en helder geel gaven ze het schoolplein accent. Totdat ze rond 2006 plaats moesten maken voor de uitbreiding. Destijds nam de Stevenshofschool de sculpturen over. Sindsdien sieren ze het schoolplein in de Stevenshof.


Kunst in de openbare ruimte weergeven op een grotere kaart