Fietsen voor het goede doel 

Deze route start vanuit VVV Leiden en doet ondermeer de plaatsen Warmond, Buitenkaag, Rijpwetering en Oud Ade aan. De lengte van de route is 31,3 kilometer. Van elke verkochte fietsroute t.w.v. € 2,- komt € 1,- ten goede aan het Ronald McDonald Huis Leiden.

ANWB/VVV Fietsgidsen Zuid-Holland en Groene Hart 

In elk van deze twee boekjes staan twintig routes. Bijna alle routes zijn onderweg bewegwijzerd of te volgen met knooppunten. Verschillende afstanden (€ 8,95 per deel).

Routes van rust en natuur

Vanuit Leiden zijn er diverse ‘routes van rust en natuur’ fietsroutes. Deze fietsroutes gaan onder andere naar de volgende gebieden:

fietsroutes_naar_duingebied_bollenteelt_in_het_middengebied_van_noordwijk_luchtfoto_20042014_001.jpg

Leiden aan Zee: 12 km naar de Noordzeekust

Duingebied

Leiden ligt een tiental kilometers verwijderd van de Noordzeekust. Hier kun je geweldig fietsen in het afwisselende duingebied waarbij de duintoppen soms een hoogte van 25 meter kunnen bereiken. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de badplaatsen Katwijk en Noordwijk.

De Bollenstreek

Vanuit Leiden fiets je zo naar de Bollenstreek waar in het voorjaar de uitgestrekte, in bloei staande bloembollenvelden te zien zijn. Deze fietsroute is goed te combineren met een bezoek aan de Keukenhof. Maar ook buiten het bollenseizoen valt er genoeg te genieten in dit gebied.

Poldergebied Kagerplassen

Enkele kilometers buiten Leiden vind je het poldergebied van de Kagerplassen. Kenmerkend voor dit gebied is de afwisseling tussen het veenweidegebied (polders) en het water. De Kagerplassen zijn natuurlijke meren met rafelige oevers. Daarnaast zijn er veel markante windmolens. 

Online fietsroutes

Online worden er ook verschillende fietsroutes aangeboden. Deze routes werken via knooppunten daar waar het knooppuntennetwerk beschikbaar is. Makkelijk tijdens het fietsen te raadplegen via de handige route.nl app of thuis uit te printen.