Wald der Verwunderung - Solo-tentoonstelling Elsbeth Bauer

Tentoonstelling
Za 22 april 2017 t/m zo 7 mei 2017
vr-zo: 13:00 - 17:00 uur.
Ars Aemula Naturae
Pieterskerkgracht 9a 2311 SZ LEIDEN
tel 071 514 0784
De verwondering over het raadsel van ons bestaan is het vertrekpunt voor Elsbeth Bauer in haar zoektocht naar de essentie van het leven, vruchtbaarheid en de mythe van vrouwelijkheid. Zij gebruikt in haar werk het beeld van de (levens)boom, het bos en de oermoeder. De levensboom symboliseert de cyclus van het leven en staat voor de dualiteit van de vrouwelijke existentie als moeder en individu. Bossen zijn geheimzinnig, ongeordend, unheimlich maar ook symbool voor het vrouwelijke.

In deze tentoonstelling is een ruimte omgevormd tot een kunstmatig bos van uitvergrote tekeningen waarin de toeschouwer rond kan lopen en vervreemd wordt van de wereld van alledag. Het lopen door een woud staat symbool voor de verkenning van het onbewuste. Het gaat haar om de kunst als ervaring in visuele, akoestische, ruimtelijke maar ook emotionele zin.

In het grafische werk is een serie van bomen te zien, een verkenning van vorm en structuur.

In de video “Oermoeder 2.0” wordt geëxperimenteerd met verschillende technieken, variërend van traditionele stop-motion tot digitale animatie. De oermoeder is geïnspireerd op het beeldje van de “Venus von Willendorf”. Bauer beoogt de zoektocht van de vrouw tussen haar bestemming als moeder en een onafhankelijk authentiek ik te verbeelden.

Elsbeth Bauers werk is vaak experimenteel en onderzoekend en ook mysterieus en raadselachtig, geheimzinnig en onverklaarbaar. Door de ambivalentie wil zij de toeschouwer tot reflectie verleiden.

De tentoonstelling is te zien in de galerie van ARS, Pieterskerkgracht 9a, Leiden.
Geopend van 22 april t/m 7 mei, vrijdag, zaterdag en zondag, 13.00 – 17.00 uur.
De opening is op zondag 23 april, 16.00 uur door Urs Pfannenmüller.
Op zondag 7 mei, 16.00 uur, vindt er een “In gesprek met …” plaats waar Elsbeth Bauer over het werk vertelt en in gesprek gaat met de aanwezigen.
Afbeelding bij event Wald der Verwunderung - Solo-tentoonstelling Elsbeth Bauer van 22 april 2017