Veenhof-lezing: Skulls and houses

Veenhof-lezing: Skulls and houses. Boncuklu, the development of the Neolithic in central Anatolia and the antecedents of Çatalhöyük

In deze lezing presenteert de spreker recente archeologische ontdekkingen uit Pinarbasi en Boncuklu, vindplaatsen in centraal Anatolië (Turkije). In Boncuklu Höyük zijn resten gevonden van één van de oudste dorpen ter wereld, gebouwd in ca. 8500 v.Chr. De opgravingen geven informatie over de vroegste ontwikkeling van sedentair bestaan, akkerbouw en veeteelt buiten de Vruchtbare Halve Maan – onderdeel van de verspreiding van landbouw vanuit het Nabije Oosten richting Europa. Prof. Baird zal spreken over de rol van rituelen en symbolen in de vroege sedentaire landbouwgemeenschappen, evenals factoren in het ontstaan van latere, grotere Neolithische nederzettingen zoals Çatalhöyük.

Douglas Baird is Garstang Professor of Archaeology aan de Universiteit van Liverpool en opgravingsleider van het Boncuklu Project.

Veenhof-lezing
De Veenhof-lezing werd in mei 2002 in het leven geroepen, naar aanleiding van het afscheid van professor Klaas Veenhof als hoogleraar talen en geschiedenis van Babylonië en Assyrië aan de Universiteit Leiden. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd door NINO en RMO.

locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Taffeh-zaal
datum: vrijdag 9 november 2018
tijd: 20.00-21.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
borrel: na afloop van de lezing, tot 22.00 uur
entree: gratis – s.v.p. aanmelden via de website van het RMO
voertaal: Engels