(UN)BOUND

vrijdag
9 november
20:30 uur

Choreografie: Jelena Kostic
Muziek: Dyane Donck
Spel: Judit Ruiz Onandi, Noëmi Wagner, Blazej Jasinski & Josien Hennen

In het ontroerend oprechte The Bold, The Bound & The Brittle nodigde Jelena Kostic vrouwen uit een voordracht te houden over een kwetsbaar maar krachtig moment uit hun leven. In (UN)BOUND onderzoekt zij wat het betekent om echt dichtbij te komen.

In deze voorstelling zien we drie professionele, jonge dansers en een oudere niet-professionele be-weegster. Ouderdom en jeugdigheid naast elkaar op het podium. Een viertal te midden van ver-bondenheid en afkeer. Hun liefde voor elkaar blijkt net zo sterk als de weerstand. Als je iemand niet vertrouwd, kun je ook niet echt ruzie maken.

(UN)BOUND is een dualistische dansvoorstelling over levensechte, langdurige relaties.

(UN)BOUND wordt gedanst door de twee indrukwekkende danseressen uit The Bold, The Bound & The Brittle: de dierlijke en krachtige Noëmi Wagner en de theatrale en vlijmscherpe Judit Ruiz Onandi. De doorleefde, mannelijke rol is voor de fysieke Blazej Jasinski die eerder in Jelena's A Mood for Deep Longing danste en opviel bij André Gingras en Andrea Boll. De rol van de oude be-weegster is voor de karaktervolle Josien Hennen.

Veelzijdig componiste en geluidskunstenaar Dyane Donck maakte eerder de schurende soundtrack voor TBBB en is een terugkerend gezicht op het festival voor moderne muziek November Music. Het inventieve decor ontwerp is van de prijzenwinnende Niek Kortekaas (o.a. Ann Van den Broek, Ro Theater). Lichtontwerper Ellen Knops werkt tevens met choreografen als Arno Schuitemaker en ontving de Jirí Kylián Ring voor haar werk. Repetitor/dramaturg Thomas Falk (o.a. Codarts Circus opleiding) en dramaturge Lou Cope (die ook werkt met o.a. choreografen Koen Augustijnen en Sidi Larbi Cherkaoui) zijn Jelena's vaste kritische sparringpartners. De rij is compleet met kostuumont-werpers Biljana Grgur (o.a. Nationaal Theater Belgrado) en Jolanda Hendriks.

Over Jelena Kostic
Sinds ze in 2008 voor het eerst begon met het maken van theatrale dansvoorstellingen, bouwt Ne-derlands-Servische choreografe Jelena Kostic zorgvuldig aan een kritisch, sociaal-maatschappelijke geladen repertoire. Werkend met aangrijpende motieven zoals vervreemding en geborgenheid, kuddegedrag, eigenbelang en opoffering, uitsluiting en omarming, observeert Kostic menselijk gedrag in al zijn facetten. Haar dansers transformeren zich in filmische karakters, onder-gedompeld in hun rol als acteurs. Op het podium ondergaan ze tegenstrijdige emoties, waarmee ze het publiek in hun strijd en uit hun comfort zone trekken. In Kostic eigen woorden: ‘In plaats van bewegingen en passen, geef ik mijn dansers personages.’

Dans is een krachtig, maar zeker niet het enige wapen voor Kostic. Ze is wars van grenzen en kiest ervoor om deze opnieuw te definiëren en vervolgens te overschrijden. Haar voorstellingen zijn mul-tidisciplinair ervaringen, vol drama, dans, muziek en zang. In samenwerking met een kleine groep dansers, filmmakers en andere artistieke professionals, maakt ze gebruik van live muziek, acteren en zingen om vorm te geven aan haar aangrijpende concepten.