Tour de Carillon Chantant tijdens de Tour de France

Op zaterdag 13 juli zullen de musici Frank Steijns en Gildas Delaporte van 10.30 tot 11.30 uur een Tour de Carillon Chantant verzorgen vanuit de stadhuistoren. Steijns bespeelt het carillon en Delaporte speelt piano en zingt Franse chansons. Letterlijk een zingende toren! Op het programma staan naast chansons van George Brassens en het bekende ‘La Montagne’ (in Nederland bekend als ‘Het Dorp’) van Yves Montand en Gildas' eigen chansons. Het concert is op de zaterdagse markt te beluisteren en via een videoverbinding te volgen op het Stadhuisplein.

Muzikale duizendpoot Gildas Delaporte komt oorspronkelijk uit Dijon (Frankrijk) waar hij als beiaardier van de kathedraal werkzaam was. In Nederland studeert hij bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, waar hij in 1991 zijn diploma behaald. Naast zijn beiaardstudie studeert hij contrabas aan het Utrechts conservatorium. Hij is sinds 1990 als contrabassist bij de Philharmonie Zuid.. Hij is bovendien stadsbeiaardier van Oudewater en bespeelt wekelijks de beiaard van Schijndel en Geldrop. Ook geeft hij geregeld concerten in binnen en buitenland. De chansons van Gildas zijn gebaseerd op het werk van George Brassens en teksten van grote Franse poëten als Victor Hugo, Charles Baudelaire en Stéphane Mallarmé. Gildas begeleidt zichzelf vanuit de toren op de piano.

Hij wordt op het carillon begeleid door Frank Steijns. Frank studeerde viool en muziektheorie aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij behaalde er vier eerste prijzen en het Laureaatsdiploma cum laude. Aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen volgde hij gelijktijdig zijn optreden tot beiaardier, waar hij summa cum laude afstudeerde. Hij is eerste violist in het orkest van André Rieu en stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Daarnaast is hij actief als arrangeur en componist. Frank beschikt over een eigen mobiel carillon van 43 bronzen klokken, waarmee hij concerten en educatieve projecten verzorgt om zo dit typisch instrument van de Lage Landen op een bijzondere manier internationaal te kunnen promoten.