TONEELGROEP AL DENTE SPEELT VILLA DES ROSES

LIEFDE EN DOOD IN EEN PARIJS' FAMILIEPENSION
Toneelgroep Al Dente speelt Villa des Roses, een bewerking van de gelijknamige debuutroman van de bekende Vlaamse schrijver Willem Elsschot.
Villa des Roses biedt een inkijk in een Parijs' pension rond 1900 en is daarnaast een verhaal over liefde en dood. In het pension zwaaien monsieur en vooral madame Brulot de scepter. Een bonte stoet gasten passeert, onder wie de ongemanierde Duitser Grünewald, de steelzieke madame Gendron, de zwaarmoedige architect Brizard en het verwende huisaapje Chico. Met de komst van het naïeve kamermeisje Louise raakt de rust in de Villa ernstig verstoord. Tussen Louise en de Duitser ontstaat een relatie die een noodlottige wending neemt.
Regisseur Jos Nijhof is bijzonder gecharmeerd van Elsschots oeuvre en maakte eerder reeds een veelgeprezen bewerking van de novelle Dwaallicht (2010). Over Villa des Roses zegt hij: "Opnieuw hebben we geprobeerd de bijzondere combinatie van ironie en medeleven, typerend voor de schrijver Elsschot, in tekst en beeld te vatten. Soms ontaardt die ironie in cynisme, zoals de wrange afloop van het liefdesverhaal laat zien. Maar desondanks kent het verhaal behoorlijk wat humor en blijft een zekere lichtheid de toon van de voorstelling bepalen."
De tien acteurs nemen vrijwel allemaal verschillende rollen voor hun rekening en duiken ook als verteller in de voorstelling op. Het is een aanpak die Al Dente zo bijzonder maakt en die in het verleden zeer goed werkte, zoals vorig jaar nog in de voorstelling Spookhazen, met groot succes gespeeld op de Begraafplaats Groenesteeg in Leiden.